Half Square Triangles, twee tegelijk


Half Square Triangles zijn vierkanten die bestaan uit 2 driehoeken van verschillende stoffen. Ze worden vaak gebruikt in quilts of andere patchwork projecten.

Ik ben bezig met het breien van een restjes deken met allemaal vierkantjes. Deze vierkantjes leken zo op Half Square Triangle vierkanten dat ik het niet kon laten om een Project Tas te maken voor mijn deken, met bijpassende vierkantjes.

Half Square Triangle Vierkanten zijn leuk en makkelijk om te maken, hieronder lees je hoe je dat doet!

Een Project Bag voor mijn gebreide deken


Sinds ik sokken brei heb ik allerlei leuke bolletjes sokkenwol in huis. En na het breien van sokken houd je daar altijd wel restjes van over.

Op Instagram zag ik bij een paar dames dat ze leuke, kleurige vierkantjes dekens aan het breien waren van hun restjes wol. Wat een leuk idee! Dus daar begon ik ook aan.

En zoals wel vaker gebeurt als ik iets brei: ik wilde graag een bijpassende Project Bag* naaien 😉

*Een Project Bag is een handige tas of etui om je handwerk in te bewaren. Je kunt al je materialen bij elkaar bewaren in die tas én hem overal mee naartoe nemen. Ik maak graag koordzakjes voor al mijn handwerkjes, volgens dit naaipatroon.

Dit is uiteindelijk mijn Project Bag geworden. Ik maakte maat M uit mijn naaipatroon, en de bovenkant bestaat uit Half Square Triangle vierkanten. Die heb ik laten lijken op de gebreide vierkantjes uit mijn deken: met de diagonale streep in het midden, en ze betaan uit twee driehoeken van bijna dezelfde kleur. Hieronder zie je hoe je deze Half Square Triangles maakt!

Stap-voor-Stap

Je maakt steeds 2 dezelfde Half Square Triangles tegelijk.
Per setje heb je 2 vierkante lapjes stof nodig, die 1 cm groter zijn dan de vierkanten in je naaipatroon moeten worden.

Bijvoorbeeld:
Voor deze Project Bag heb ik vierkanten nodig van 12 x 12 cm, dus voor de Half Square Triangle vierkanten knip ik 2 lapjes van 13 x 13 cm.Leg de twee vierkanten met de goede kanten van de stof op elkaar. Teken twee lijnen op de boven liggende stof: op 5mm links en rechts van de diagonaal.

Wil je lapjes maken met strepen die in een hoek van 90 graden op elkaar staan (zie het resultaat in de project bag), leg dan twee gestreepte lapjes stof op elkaar. Zorg dat de lapjes precies hetzelfde zijn als ze op elkaar liggen, en laat de strepen precies over elkaar lopen.

• Naai nu de lapjes op elkaar, precies over de getekende strepen heen
• Knip of snijd de lapjes diagonaal door midden, dat is dus precies tussen je twee stiksels
• Vouw de stoffen open en je ziet dat je Half Square Triangle vierkanten hebt gemaakt!
• Strijk de naden op de achterkant plat en knip de uitstekende hoekjes aan de zijkanten af

Maak er zoveel als je nodig hebt!


Maak op deze manier zoveel vierkantjes als je nodig hebt voor je naaiproject.

Ik gebruikte dus steeds 2 bijna dezelfde effen kleuren, of 2 dezelfde stoffen met strepen. Maar je kunt ook 2 contrasterende stoffen gebruiken. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Bekijk de Video

Op mijn YouTube kanaal kun je een video tutorial bekijken
voor het maken van deze Half Square Triangles:

Veel naaiplezier!


Als je Half Square Triangle vierkanten klaar zijn dan kun je ze verder verwerken in je naaiproject.

Maak een Project Bag zoals ik, of verwerk ze in je Beginners Quilt of Quilted Shopping Bag.

Veel naaiplezier!

Verder Lezen

• Meer Patroon Variaties voor het Project Bags naaipatroon lees je in deze blog
• Ook een Memory Deken breien? Op (o.a.) het youtube kanaal van Mirjam Molenbeek vind je een tutorial
• Hieronder zie je 3 naaipatronen/ cursussen waarbij je de vierkantjes goed kunt vervangen door Half Square Triangles!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.