Kleding naaien: zo vind je Verantwoorde Stoffen


Zelf je kleding maken is leuk om te doen. Je kunt je kleren maken zoals je ze zelf wil hebben: je favoriete kleur en de beste pasvorm.

Maar als je bewuster wil omgaan met je kleding, je spullen en de aarde dan vind je het misschien moeilijk om ‘goede’ stoffen te vinden voor het maken van je eigen kleding.

Hier lees je mijn 5 tips voor het vinden van duurzamere* stoffen als je je eigen kleding wil gaan naaien!

*Duurzaam is eigenlijk een vaag begrip. Voor mij betekent duurzaam: stoffen die zo min mogelijk impact hebben op de aarde, stoffen die al bestaan, stoffen die biologisch en fair trade gemaakt worden en stoffen die zo lang mogelijk meegaan en mooi blijven

Stoffen voor het zelf naaien van je kleding kun je op verschillende plaatsen zoeken. Zo zijn er natuurlijk stoffenwinkels, de stoffenmarkt en het internet. Maar niet elke stof is van goede kwaliteit en/of gemaakt met aandacht voor mens & milieu.
Hier lees je mijn tips om ‘duurzamere’ stoffen te vinden, zodat je op een zo bewust mogelijke manier je eigen kleding kunt maken:

1. Tweedehands Stoffen

Stoffen die al bestaan zijn eigenlijk de duurzaamste optie. Ze zijn al geproduceerd en daarom kun je ze maar beter gebruiken! Je kunt ze vinden in de kringloopwinkel, op rommelmarkten of op marktplaats. Soms kun je ook eens vragen aan je moeder, oma of een vriend(in) of ze nog stoffen over hebben waar ze niks mee doen. Misschien vind jij het wel leuke stoffen!

Een andere manier om aan tweedehands stoffen te komen is stoffen te ruilen met andere naaisters. Heb je zelf stoffen over die je niet meer wil gebruiken? Plaats een oproepje op social media en vraag of iemand een andere stof heeft om tegen jouw stof te ruilen.

2. Deadstock Stoffen

Deadstock stoffen zijn stoffen die over zijn uit de kleding industrie. Soms bestelt een kleding fabriek teveel stoffen, of worden er stoffen besteld en geproduceerd en daarna geannuleerd. De stoffen zijn dus over en worden niet meer gebruikt. Deze stoffen worden soms overgenomen door stoffen (web)winkels om te verkopen aan de consument. En net zoals tweedehands stoffen zijn het stoffen die al bestaan en die je dus maar beter kunt gebruiken.

3. Re-Fashioned Stoffen

Stof kun je halen uit oude kleding. Maar ook lakens, dekbedovertrekken, gordijnen of tafelkleden bevatten veel stof en kunnen geschikt zijn om kleding van te maken. Niet altijd natuurlijk, het moet er ook een beetje leuk uitzien 🙂
Gebruik alleen de stukken stof die nog van goede kwaliteit zijn: stevig en zonder vlekken. Zo gaat je kledingstuk ook weer langer mee.

Pyjamabroek van Laken
Rok van laken & kringloopstof
Bloome Blouse van laken

bijvoorbeeld:

• Dunne gordijnen of tafelkleden, en lakens/ dekbedovertrekken kunnen geschikt zijn om een bloesje, jurk, rok, zomerbroek of pyjamabroek van te maken.

• Dikkere gordijnen of tafelkleden kunnen leuk zijn voor een wat stuggere rok, of voor een broek, jasje, bodywarmer, etc.

• Van een rekbaar/ jersey hoeslaken kun je een t-shirt, hemdje of ondergoed maken.

• De stof van grote kledingstukken kun je gebruiken voor kleinere kleding, zoals ondergoed en kinder- of babykleding.

4. Lappen stof samenstellen uit restjes

Je kunt je kleding ook maken van stofresten die je nog in huis hebt, over van bijvoorbeeld een vorig naaiproject. Restjes stof kun je op verschillende manieren gebruiken in een nieuw kledingstuk:

• Knip elk patroondeel uit een ander stukje/ restje stof

Bestaat het naaipatroon uit verschillende kleine onderdelen? Daar kun je heel goed stofrestjes voor gebruiken! De manchetten, kraag of knopenbies van een bloes bijvoorbeeld. Of een tailleband, of de zakken.

• Maak een stofdeel van restjes

Je kunt ook een patroondeel in stukken knippen en op die manier een stofdeel samenstellen uit restjes stof:

Color-Block je NaaiPatroon

• Maak een lap stof van restjes

Naai eerst een aantal stofresten aan elkaar, om op die manier een nieuwe lap stof te maken. Daarna kun je de lap stof gebruiken in je naaiproject!

Colour-Blocken met katoen
Lap stof van restjes

5. Nieuwe Stoffen kopen

Je kunt natuurlijk ook nieuwe stoffen kopen, denk dan na over de volgende dingen:

Materiaal

Het is het meest duurzaam om stof van natuurlijke materialen te nemen.
– Natuurlijke stoffen, zoals katoen, linnen, tencel, hennep en bamboe zijn biologisch afbreekbaar en belasten de aarde dus minder. Vooral als ze ook op verantwoorde wijze (met minder chemicaliën en pesticiden) geproduceerd worden.
– Synthetische stoffen, zoals polyester, acryl en lycra, zijn plastic-achtige stoffen die vooral gemaakt worden van olie. Ze zijn niet biologisch afbreekbaar, er worden veel chemicaliën gebruikt tijdens de productie en ze laten micro-plastics los in de wasmachine, die dan weer in het milieu terecht komen.

Keurmerk

Het is natuurlijk het aller duurzaamst (qua nieuwe stoffen) als je stoffen koopt die biologisch/ ecologisch geproduceerd zijn. Deze stoffen worden gemaakt met zo min mogelijk impact op het milieu en zo aardig mogelijk voor de medewerkers. Je herkent een biologische stof aan het keurmerk, en daar bestaan er weer verschillende van.
Voor stoffen vertrouw ik het GOTS keurmerk het meest. Er zijn tegenwoordig gelukkig steeds meer plaatsen waar je eerlijke stoffen kunt vinden. In stoffenwinkels offline en online, het is soms even zoeken maar ze staan er vaak wel tussen.
Er zijn zoveel keurmerken tegenwoordig, dat het ook een beetje verwarrend wordt. Op de website van Milieu Centraal zie je een lijst van keurmerken en kun je ook verder klikken als je hier meer over wil lezen! En stel vooral ook vragen aan de stofverkopers als je meer wil weten over de herkomst en productie!

Merkstoffen die ik ken en die biologisch geproduceerd zijn, zijn onder andere:

– Lillestoff
– C. Pauli
– Lebenskleidung
– Cloud 9 Fabrics

– Birch Fabrics
– Monaluna
– Bloome Copenhagen
– Bo Weevil

– Meet Milk
– Mind the Maker
– StoffOnkel
– Fabrilogy

Sommige merken hebben een eigen website en verkopen ook aan particulieren. Anders kun je ze vinden in stoffen (web)winkels.

Online winkels die ik ken die (ook) duurzame stoffen verkopen

• Ansje.eu
• Studiospatz.nl
• Hazeltjes.nl 
• PureCoverz.nl

Of Google de stof-merken hierboven om te vinden waar je ze kunt kopen in Nederland of België.
Let bij het (online) shoppen nog steeds op de keurmerken!

En jij?

Ga jij bewust om met het kopen en gebruiken van je stoffen?
En wat is jouw favoriete manier?

.

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Bedankt voor de vermelding, Marieke! En wat goed om ook aandacht te geven aan het opmaken van stofrestjes. Daar maak je de meest bijzondere en persoonlijke creaties mee! Groet, Monique van Pure Coverz

    1. Marieke - SewNatural

      Graag gedaan! En vind ik ook 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.