Tips voor het Rekenen met RestLapjes


Als je veel stofrestjes hebt liggen dan is het leuk om die te verwerken in je naaiproject. Het ziet er leuk uit én je maakt je restjes op!

Of soms vind je het misschien gewoon mooi om patchwork te gebruiken in je naaiwerk, dat kan ik me voorstellen 🙂

Het uitrekenen hoe groot je de lapjes voor je patchwork moet knippen vind je misschien moeilijk om te doen.
Hier geef ik je wat tips!

Stel een Patroondeel samen met kleinere Lapjes

Stel, je hebt volgens een naaipatroon een lapje stof nodig van 22 x 32 cm. En je wil dit lapje samenstellen door verschillende stofrestjes aan elkaar te naaien, zodat de lapjes uiteindelijk 10 x 10 cm groot zijn. Hoe reken je dan de grootte uit van de lapjes die je moet knippen?

Ik ga ervan uit dat het lapje van 22 x 32 cm uiteindelijk 20 x 30 cm groot zal zijn nadat je het verwerkt hebt in het naaiproject, als je gaat naaien met een naadwaarde van 1 cm rondom. Er gaat dan aan alle kanten dus 1 cm van het formaat af.

In een lapje van 20 x 30 cm kun je 6 vierkanten van 10 x 10 cm kwijt.
Die lapjes naai je ook aan elkaar met 1 cm naadwaarde.
Je moet dus lapjes knippen van 12 x 12 cm.

Wil je een andere naadwaarde gebruiken? Dan knip je lapjes van een ander formaat.
Bijvoorbeeld: 0,75 cm naadwaarde + 1,5 cm extra optellen bij de 10 cm = lapjes van 11,5 c 11,5 cm knippen.

Na het naaien van de lapjes van 12 x 12 cm, met een naadwaarde van 1 cm, hebben de patchwork lapjes de afmetingen zoals aangegeven in de afbeelding hierboven. Je lapje is dan volgens dit voorbeeld in totaal 22 x 32 cm geworden.
Als je het lapje uiteindelijk verwerkt hebt in je naaiproject, dan worden de lapjes die nog 11 cm hoog of breed zijn óók 10 cm. Want die extra cm’s zijn de naadwaarden. De vierkantjes zijn nu in het eindresultaat dus 10 x 10 cm geworden!

Naaien met de Restjes Formaten die je hebt

Een andere manier om lapjes aan elkaar te naaien is zónder van tevoren te rekenen. Je naait dan de lapjes die je hebt aan elkaar, totdat je stofdeel de juiste grootte heeft bereikt. Dit is een fijne manier om restjes op te maken die je nog hebt liggen, op een intuïtieve manier. Je gebruikt dan het hele restlapje en je hebt dus minder stofafval.

Je kunt op deze manier vierkante en rechthoekige lapjes combineren. Maak eerst rijen met lapjes, totdat ze de goede lengte hebben die je nodig hebt. Naai daarna de rijen aan elkaar, totdat het stofdeel de juiste hoogte heeft.
Dit alles kun je doen met een naadwaarde naar keuze.

colour-block etui

Veel plezier met het verwerken van je stofrestjes!

Verder Lezen

• De Project Bag die je hierboven ziet maakte ik met het Project Bags naaipatroon
• Er is ook een Video Workshop beschikbaar! (Inbegrepen in de vernieuwde Naailes voor Beginners PLUS Cursus)
• Tips voor het netjes naaien van je patchwork lapjes vind je in deze blog

• Wil je op de hoogte blijven van naaipatronen, tutorials & online naailessen? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief !

.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.