Kopieer je Kleding en maak een NaaiPatroon

kopieer je kleding en maak een naaipatroon


Heb je een oud kledingstuk dat je niet meer draagt, omdat het bijvoorbeeld versleten is of er zit een vlek op? Maar het was wel een heel fijn kledingstuk?

Kopieer dan je kledingstuk en maak er een naaipatroon van! Daarna kun je je favoriete kledingstuk opnieuw maken. Of maak er meerdere 😊

In dit voorbeeld zie je hoe ik een oud hemdje kopieer en er een naaipatroon van maak.


Dit is één manier om kleding te kopiëren, het kan ook anders. Bij deze manier van het kopiëren van je kledingstuk ga je het kledingstuk kapot knippen. Dit kan dus alleen met een kledingstuk dat je niet meer gaat dragen en dat je wil opofferen! Een kledingstuk dat té versleten is bijvoorbeeld.

Wat heb je nodig

• Je oude kledingstuk
• Een stofschaar
• Eventueel tornmesje
• Patroonpapier (met ruitjes)
• Stift & papierschaar

De Stof Uitknippen

Zorg er eerst voor dat het kledingstuk goed gestreken is. Zo hebben de stofdelen straks de goede vorm en de juiste grootte.

Daarna kun je het oude kledingstuk heel precies gaan uitknippen!
In dit voorbeeld gebruik ik een hemdje, dat bestaat uit een voorpand en achterpand. Dat is dus eenvoudig uit elkaar te knippen. Maar in principe kun je dit bij elk kledingstuk doen. Een spijkerbroek bijvoorbeeld is natuurlijk veel meer werk, die bestaat uit veel meer onderdelen.

Knip alle stofdelen uit vlak langs de bestaande naden.
Ik knipte eerst het voorpand uit. Daarna had ik het achterpand over met de naden er nog aan. Knip daarna vlak langs het stiksel die naden ook van het achterpand af.
En je twee stofdelen zijn klaar!

De Stofdelen Overtrekken

Leg nu één voor één de stofdelen op een stuk patroonpapier. Spreid de stof goed uit met je handen, maar trek de stof niet uit vorm. Leg iets zwaars op de stof zodat hij niet verschuift, zoals patroongewichtjes.
Trek nu de vorm van de stofdelen over door ze met een stift na te tekenen, vlak langs de stofranden.

Patroondelen uitknippen

Het is meestal zo dat de patroondelen die je nu getekend hebt er niet helemaal symmetrisch uitzien. Dat is normaal! Heb je een patroondeel getekend dat wél symmetrisch zou moeten zijn? Vouw hem dan precies door midden en knip het patroondeel uit tussen de lijnen van de linker en rechter helft. Je hebt dan het gemiddelde van de linker- en rechterkant, en als je het patroondeel weer openvouwt dan is hij symmetrisch.

Teken en knip op deze manier alle patroondelen die je nodig hebt. Je hebt nu patroondelen zónder naadwaarden een zoomwaarden. Die moet je er dus bij tekenen op de stof als je de patroondelen overneemt om een nieuw kledingstuk te naaien.

Wat doe je met je oude kledingstuk?

De stof die je nu overhebt van je oude kledingstuk kun je misschien nog gebruiken om wat nieuws van te maken! Van de stukken stof die nog mooi en stevig zijn kun je iets nieuws maken, zoals kleine accessoires of een patchwork project. De stof die té versleten is kun je in stukken knippen en gebruiken als vulling voor een poefje.

Bekijk de video

Verder Lezen

• Hoe je een Hemdje in elkaar naait zie je in het Hemdje op Maat NaaiPatroon
• Meer kleding recycle? Bekijk het Duurzame Garderobe Project
In deze tutorial zie je hoe je een t-shirt kopieert dat je wél heel kunt laten

• Wil je op de hoogte blijven van naaipatronen, tutorials & online naailessen? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief !

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.