Tips voor het maken van een Quilt van oude Kleding

Tips voor het maken van een Quilt van oude Kleding


Oude kleding is ideaal om te gebruiken in een Quilt of ander Patchwork Project.
Om je oude kleding te recyclen óf om kleding van een dierbare te gebruiken en een fijne Memory Deken te maken. Om te koesteren en te troosten.

Hier lees je 7 Tips voor het maken van een Quilt van oude Kleding. Of een kussenhoes, dat is ook leuk als je een kleiner project wil maken!

1. Gebruik geweven kleding

Als je een Quilt gaat maken dan gebruik je daar altijd geweven stoffen voor. Stoffen van bijvoorbeeld 100% katoen, niet te dik maar ook niet te dun. Als je oude kleding wil gebruiken, neem je voor een Quilt dus de stof van geweven kleding. Zoals oude overhemden, bloesjes, rokken, jurken en broeken. Zorg dat er ook niet een klein beetje elastan of iets dergelijks in zit voor het mooiste resultaat!

2. Zorg dat alle stoffen even dik zijn

Voor een Quilt neem je een wat dunnere stof, maar niet té dun. Anders zou de Quilt te snel verslijten. Je krijgt het mooiste resultaat als alle stoffen ongeveer even dik zijn. Je kunt stoffen van verschillende kledingstukken met elkaar combineren en voelen aan de stoffen of ze een beetje overeenkomen.

3. Haal zoveel mogelijk stof uit je kleding


Haal je kledingstukken netjes uit elkaar, zodat je zoveel mogelijk stof uit de kleding kunt gebruiken. Ik schreef daar eerder HIER een blog over.

4. Gebruik alleen stof die nog stevig is

Als je kleding erg versleten is dan zitten er misschien wat plekken in waar de stof wat dunner is geworden. Ook kunnen er gaten en vlekken in zitten. Knip deze versleten of vieze stukken uit de stof, zodat je alleen de stof gebruikt die nog goed en stevig is.

TIP
De versleten, dunnere of vieze stukken stof kun je gebruiken als vulling voor een Poefje

5. Gebruik grotere stukken stof voor de achterkant

Voor de achterkant van een Quilt gebruik je vaak wat grotere stukken stof. Maar ook voor de (patchwork) voorkant heb je soms wat grotere stukken stof nodig. Houd hier rekening mee als je oude kleding gebruikt, en gebruik de grotere onderdelen van het kledingstuk voor deze grotere stofdelen van het naaipatroon.

6. Vul aan met ander gerecycled textiel

Behalve oude kleding kun je ook ander gerecycled textiel gebruiken in je Quilt of KussenHoes. Bijvoorbeeld (hoes)lakens, kussenslopen, gordijnen of tafelkleden. Als de stof maar weer ongeveer dezelfde dikte heeft als je kledingstuk(ken)!
Deze stoffen kun je ook heel goed gebruiken als je ergens een wat groter stofdeel voor nodig hebt. Zoals de achterkant of de bies van de Quilt.

7. Kun je ook T-Shirts gebruiken?

T-shirts zijn ook leuk om te gebruiken in een Deken of Kussen, bijvoorbeeld baby of kinder t-shirts. Heel leuk als herinnering! Maar ze zijn natuurlijk wel gemaakt van rekbare stoffen en dus niet ideaal om een ‘officiële’ Quilt van te maken. Een Quilt stik je door met veel stiksels naast elkaar, en rekbare stoffen gaan dan plooien en bobbelen.

Wat je wel kunt doen is een deken of kussen maken die je níet op veel plaatsen doorstikt. Maak bijvoorbeeld met de hand op regelmatige afstanden een klein stiksel in de vorm van een X. Zo kun je toch je patchwork laag aan de andere lagen van je deken vastmaken, maar gaan de stoffen niet plooien.
Een voorbeeld is de (Fleece) Quilt: een deken die je maakt met een fleece dekentje (of wollen/ katoenen deken) als voering. Je leert hem maken met dit naaipatroon.

Video

Deze Tips kun je ook nog eens bekijken in de YouTube video die ik opnam

Verder Lezen

• Wil je een klein Quilt Project uitproberen? Maak een Patchwork Pillow
• Maak een (herinnerings) quilt, van oude kleding of stofrestjes. Volg de Beginners QuiltCursus
• De Beginners QuiltCursus bundelde ik ook in een E-Book, die je ook los kunt aanschaffen

.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.