Tip: Maak een Jeans Stiksel met je gewone naaigaren


Als je naait met Jeans stof, of je bent een oude spijkerbroek aan het recyclen, dan wil je misschien zo’n typisch dik jeans-stiksel naaien. Zo’n stiksel maak je voor de sier op bijvoorbeeld een zak, bij het omzomen of om een naad door te stikken.

Meestal wordt daar een speciaal, dik ‘Top-Stitch’ naaigaren voor gebruikt, maar je kunt ook je gewone naaigaren gebruiken! Als je geen top-stitch garen in huis hebt bijvoorbeeld.
Hier zie je hoe!

Wat heb je Nodig

  • Je naaimachine met een jeans-naald
  • Gewoon naaigaren, in de gewenste kleur

Stel je NaaiMachine in

Rijg je klosje garen en onderdraad gewoon in je machine zoals je altijd doet,
Stel je naaimachine in op een rechte stretch-steek.
Deze steek naait vanzelf 3 steekjes over elkaar, zodat er een dik en goed zichtbaar stiksel ontstaat!

Naaien maar!

Je naait nu gewoon je stiksel zoals je dat altijd doet. Door de rechte stretch-steek ontstaat het dikke stiksel vanzelf. Het kost natuurlijk wel wat meer tijd om je stiksel te naaien! Maar op deze manier krijg je een dik sier-stiksel met alleen maar je gewone klosje naaigaren.

Tips

• Als je geen stretch-steek op je naaimachine hebt dan kun je ook gewoon 2 of 3 keer een gewoon recht stiksel over elkaar heen naaien. Let er wel op dat de steekjes dan precies op elkaar terecht komen.
• Je kunt ook 2 bovendraden door je naaimachine rijgen en die samen door je naald doen. Je hebt dan ook een extra dik garen (dat uit 2 draden bestaat) MAAR je hebt dan dus een extra klosje of spoeltje met garen nodig in dezelfde kleur EN een een extra pin bovenop je naaimachine om het klosje op te zetten. Als je een spoeltje gebruikt voor de 2e draad dan kun je die op de pin van je gewone klosje erbij zetten.

Bekijk de Video

Ik maakte een korte video over deze naaitip, je kunt hem bekijken op youtube:

Verder Lezen

• Leren naaien? Volg de gratis Naailes voor Beginners Cursus op SewNatural Workshops
• Meer leren over o.a. het recyclen van je oude kleding? Bekijk het Duurzame Garderobe Project

~~~~~

Ik vind het heel belangrijk om duurzaam om te gaan met kleding en textiel: Repareer op tijd als er iets kapot gaat, re-style wat niet meer bij je past, of recycle wat je niet meer wil dragen. En gebruik je stofrestjes!
Omdat de kleding- en textielindustrie een grote impact hebben op de aarde en erg vervuilend zijn! Dus laten we allemaal proberen om niet meer bij te dragen aan de fast fashion industrie 
🍀

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.