Maak een Poefje met StofRestjes Vulling

Een paar jaar geleden maakte ik dit leuke poefje: een poef van een gerecyclede jeans, met een vulling van al mijn stofrestjes die ik niet weg wilde gooien.
Het is nog steeds één van mijn favoriete recycle projecten!

Afgelopen week ben ik bezig geweest met het updaten van het naaipatroon, hier lees je daar meer over.

Het ‘Poefje in 2 Maten’ naaipatroon kreeg deze week een update. Omdat ik voor de kleine poef ook een losse PoefHoes wilde maken, net als voor de grote poef. Én ik wilde de Hoes op een andere manier kunnen sluiten, zodat het inzetten van een rits niet meer nodig is.
Dat is gelukt!
De werkbeschrijving voor beide de PoefHoezen is nu hetzelfde, je gebruikt alleen voor allebei de maten een andere BinnenPoef.

Recycle je Stoffen!

Dit poefje is een ideaal recycle project. Je kunt de PoefHoes maken van een oude spijkerbroek, of andere oude kleding. Ook kun je de PoefHoes, of de bovenkant van de Poef, maken van aan elkaar genaaide restjes van stevige stof.
En je kunt dus al je stofrestjes en (kapotte) oude kleding gebruiken voor de vulling!

Hoe je een Patchwork kunt maken voor de bovenkant van je Poef kun je zien in deze blog
Ik laat het daar zien voor een Shopper, maar voor een Poefje gaat het op dezelfde manier.

Maak een Poef van je VoedingsKussen

Dit is de eerste Poef die ik ooit maakte. Ik wilde mijn borstvoedingskussen een andere functie wilde geven toen mijn kinderen geen borstvoeding meer kregen. Het leek me leuk om van het fijne zachte kussen een poef te maken, wat gelijk ook erg leuk is in de kinderkamer!

Ik bedacht een PoefHoes, waar het voedingskussen precies in paste als je hem oprolt als een slakkenhuis. Ik kon gelijk mijn stofrestjes gebruiken om de bovenkant van te maken.

Deze Poef heb ik niet meer helaas! Ik geloof dat ik mijn voedingskussen ooit heb uitgeleend aan mijn zwangere (schoon)zus (?) die er eentje nodig had.
Maar ik vind het nog steeds een heel leuk en fijn idee om zo’n voedingskussen te kunnen gebruiken ná de borstvoedingsperiode!

Een Poefje met Restjes Vulling

Een aantal jaar later vond ik het zonde om al mijn kleine, onbruikbare stofrestjes weg te gooien en bedacht ik dat ik ze kon gebruiken als vulling. De Voedingskussen-Poef die ik ooit maakte kwam weer in mijn hoofd op! Maar omdat deze ‘restjes-vulling’ redelijk zwaar wordt, wilde ik er een kleiner poefje mee opvullen.

Dit werd de kleinere maat: het Meditatie Poefje.
De maat baseerde ik op de gemiddelde maat van bestaande meditatie poefs, zodat je ook een poefhoes kunt maken die om je eigen oude meditatie poef past. Of zodat je er meerdere kunt maken om af te wisselen (en er af en toe eentje uit te wassen) 🙂

De PoefHoes sluit met een trekkoord in de onderkant. Dus je hebt geen rits of andere sluiting nodig, wat het een eenvoudig en heel leuk naaiproject maakt ook voor beginners!
De werkwijze voor beide maten van de PoefHoes is hetzelfde.
Bij de Meditatie Poef maak je dus eerst eventueel zelf de binnenpoef met stofrestjes vulling, bij de VoedingsKussen PoefHoes hoeft dat niet en maak je alleen een PoefHoes, met iets grotere stofdelen.

Wat kun je gebruiken als Vulling

Ik bewaar dus sinds een paar jaar al mijn kleine stofrestjes en onhandige stukken stof, uit duurzaam oogpunt omdat ik ze niet wil weggooien.
Ik schreef er hier al eens een blogje over.
Wat ik verder gebruik zijn onderbroeken en sokken die té versleten zijn om te repareren. (Wel even wassen! ;P)
Ook andere kleding die té kapot is om de stof voor iets anders te gebruiken knip ik in stukjes.
Van kleding, lakens, handdoeken, etc die ik gedeeltelijk heb gebruikt om te recyclen gaan de stofrestjes er ook bij.

Je hebt redelijk wat nodig om een poefje op te vullen, dus het is wel even sparen!
Deze bak met stukjes stof staat onder mijn naaitafel. Als ik klaar ben met mijn naaiproject dan knip ik de reststukken die ik niet meer kan gebruiken in stukjes, en dan gaan ze in de bak.

Poefjes NaaiPatroon

Ik maakte een naaipatroon om zelf ook een Poefje te naaien! Je ziet hoe je een PoefHoes kunt maken in 2 maten:
• Maak een Meditatie Poefje. Hiervoor maak je eerst een ‘binnenpoef’ die je kunt vullen met je stofrestjes, en je (in stukjes geknipte) versleten ondergoed, sokken, etc.
• Of maak een PoefHoes voor je oude borstvoedingskussen. Zo kan hij nog wat langer mee als Poef (ook leuk op de kinderkamer!)

Het vernieuwde naaipatroon heb ik toegevoegd aan de online cursus ‘Naailes voor Beginners PLUS‘. Als je je hebt ingeschreven voor de losse cursus of als je lid bent van de Online NaaiSchool dan vind je het patroon in de online omgeving. Ook voeg ik daar binnenkort een video workshop aan toe, voor extra naaihulp aan de hand van uitgebreide video’s.
Het naaipatroon en de Workshop kun je ook los bestellen.
Heel veel naaiplezier!

Verder lezen

• Ik maak deze Poefjes met het  ‘PoefHoes in 2 Maten‘ NaaiPatroon
• Wil je extra uitleg d.m.v. naaivideo’s? Doe dan mee met de losse  Online Workshop Poefjes Naaien
• Of volg de Poefjes Workshop (en nog veel meer) in de Online Naailes voor Beginners PLUS

~~~~~

Ik vind het heel belangrijk om duurzaam om te gaan met kleding en textiel: Repareer op tijd als er iets kapot gaat, re-style wat niet meer bij je past, of recycle wat je niet meer wil dragen. En gebruik je stofrestjes!
Omdat de kleding- en textielindustrie een grote impact hebben op de aarde en erg vervuilend zijn! Dus laten we allemaal proberen om niet meer bij te dragen aan de fast fashion industrie 
🍀

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.