Kleding Repareren met een Borduursel

Dit is één van mijn spijkerbroeken, die al een aantal reparaties achter de rug heeft. Het is nog steeds een fijne broek, dus ik wil hem graag zo lang mogelijk houden en repareer hem als hij weer een gaatje krijgt. Nu heeft hij al een aantal lapjes over elkaar ter reparatie en versteviging.
Tijd om wat contrast toe te voegen, een lief bloemen borduursel erop dus!

Ik hou van het contrast van stoere Jeans en lieve bloemetjes. Dus leek het me leuk om bij mijn Jeans Reparatie geborduurde bloemetjes te gebruiken.
Voor dit borduurwerkje gebruikte ik wit en blauw borduurgaren. Ik wilde dat de broek, de lapjes en het borduurwerk één geheel zouden vormen. Maar je kunt natuurlijk ook juist voor vrolijke kleuren en contrast kiezen!

Zo maak je de Bloemetjes

Ik tekende eerst wat stipjes op de stof, om te bepalen waar het hart van de bloemetjes en de uiteinden van de bloemblaadjes moesten komen. Ik gebruikte een knoopje als ‘mal’, zodat alle bloemetjes even groot zouden worden.
Daarbij zorgde ik ervoor dat de bloemetjes de reparatie-lapjes op mijn broek op een aantal plaatsen zouden overlappen.

TIP
Heeft jouw broek nog geen lapjes die je erop had gestreken of genaaid, strijk dan even een stukje vlieseline achter op de stof waar de bloemetjes gaan komen!

Daarna borduurde ik met het witte garen eerst de binnenkantjes van elk bloemetje, door 3 kleine steekjes naast elkaar te maken. Voor de bloemblaadjes gebruikte ik een lichtblauw borduurgaren.

De bloemblaadjes maak je als volgt:
• Leg een knoopje in het uiteinde van je draad
• Steek je naald langs de binnenkant in de stof, vlak naast de binnenkant van de bloem (bij mij het witte rondje), en zorg dat je tegenover één van de puntjes uitkomt die je tekende voor de bloemblaadjes
• Steek je naald nu weer naar binnen vlak naast het punt waar je net naar buiten kwam en zorg dat je garen een lusje vormt (zie foto links boven)
• De naald laat je naar buiten komen op het puntje dat je tekende en steek je door de lus van het garen
• Trek de draad aan en steek de naald aan de bovenkant van de lus weer door de stof naar binnen
• Laat de naald naar buiten komen naast het hart van je bloemetje, tegenover het volgende stipje en maak op deze manier alle volgende bloemblaadjes

Ga zo door en maak zoveel bloemetjes als je wil! Als je klaar bent maak je weer een knoopje in het uiteinde van de draad en werk je de losse draad-eindjes weg.
Ik maakte een video waarin je deze stappen nog eens kunt zien, je vindt hem op YouTube

Bekijk in deze YouTube Video hoe ik de bloemetjes borduurde

Wat is jouw favoriete manier van kleding repareren?

Meer Lezen

• Bekijk de Kleding Reparatie Archieven op de Blog
• Leer meer over een het samenstellen van een Duurzame Garderobe in de Online NaaiSchool

~~~~~

Ik vind het heel belangrijk om de kleding die je hebt zo lang mogelijk mee te laten gaan: Repareer op tijd als er iets kapot gaat, re-style wat niet meer bij je past, of recycle wat je niet meer wil dragen.
Omdat de kleding- en textielindustrie een grote impact hebben op de aarde en erg vervuilend zijn! Dus laten we allemaal proberen om niet meer bij te dragen aan de fast fashion industrie 🍀

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.