Tips: Maak van een Quilt van StofRestjes

Een Quilt is een ideaal project om te maken van stofrestjes. Zoals stukjes stof die overbleven na een ander NaaiProject, stoffen uit je StoffenVoorraad die je niet gebruikt óf gerecycled textiel. Het is heel verleidelijk om nieuwe stoffen te kopen als je aan een nieuw Quilt of NaaiProject begint. Maar het is juist óók een leuke uitdaging om eerst eens een kijkje te nemen bij wat je nog zelf hebt liggen. En misschien krijg je er juist wel een heel verrassend resultaat door!
Hier lees je 6 Tips voor het maken van een Quilt met restjes stof.

Tips maak een quilt van stofrestjes

1. Gebruik stoffen van dezelfde dikte

Zoek stoffen bij elkaar die ongeveer even dik zijn. Een klein beetje verschil mag er wel in zitten, maar geweven stoffen van gemiddelde dikte werken het fijnst!
Dit heet ook wel ‘Quilter’s Weight’ katoen, maar er zijn genoeg andere katoenen of geweven stoffen te vinden die ongeveer dezelfde dikte hebben. En die kun je dus ook prima gebruiken en combineren.

Quilt van Restjes Stof

2. Lelijke stoffen?

Misschien heb je nog wel wat stoffen liggen die je nooit gebruikt. Ooit eens gekregen of zelf gekocht, maar je vindt ze eigenlijk niet zo mooi. Het is je kleur niet, of de print is niet zo leuk. Deze stoffen zijn ideaal om te gebruiken in een Quilt! Gebruik er kleine stukjes van en combineer ze met andere stoffen. Zo vallen ze niet meer zo op én worden ze toch nog gebruikt!

3. Laat de Lapjes beslissen!

Maak een Quilt door je restjes op gevoel aan elkaar te naaien, zónder ze eerst op maat te knippen. Rangschik je lapjes op de vloer en schuif ermee totdat het past, als een puzzel. En naai ze dan op die manier aan elkaar! Je krijgt dan een geïmproviseerde QuiltTop en/ of Quilt Achterkant, waarbij je zo min mogelijk restjes overhoudt. Zero Waste en dus duurzaam 🙂

4. Als je een Patroon wil volgen

Misschien wil je een Quilt maken volgens een bepaald patroon van een ontwerper. Je hebt daar dan waarschijnlijk bepaalde kleuren stof voor nodig, die je misschien niet allemaal in huis hebt. Maar toch kun je ook hier je stoffen voorraad of restjes voor gebruiken! Hier wat tips:
• Gebruik stoffen die misschien niet juiste kleur zijn, maar er wel op lijken
• Zoek zoveel mogelijk stoffen uit je eigen stoffen voorraad en koop nieuwe stoffen/ kleuren bij die je nog mist
• Gebruik zoveel mogelijk uit je eigen stoffen voorraad en kijk als aanvulling eens in je kledingkast of er nog oude kleding of lakens in liggen die je niet meer draagt of gebruikt, en die de juiste kleur hebben. Zie Tip 5 hieronder!
• Gebruik nieuwe stoffen voor de QuiltTop, maar maak de achterkant en/of bies met stoffen uit je voorraad
• Maak er gewoon een andere stoffen/ kleuren combinatie van en gebruik je fantasie 🙂

online quilt cursus BOM 2021

5. Duik eens in je Garderobe

Sommige oude kleding of ander textiel is ideaal om te gebruiken in een Quilt. Denk aan overhemden, dunne broeken, jurken of rokken. Ook oude lakens, kussenslopen, tafelkleden of gordijnen kun je goed gebruiken. Bijvoorbeeld voor als je grotere lappen stof nodig hebt! Hieronder zie je de achterkant van een Quilt die ik maakte, waar ik stukken van oude lakens in verwerkte.

Ik schreef een Blog over het netjes uit elkaar halen van je oude kleding, voor hergebruik.
Je leest hem HIER

Quilt oude lakens gebruiken

6. Ook de Bies kan van Restjes!

Je werkt je Quilt af met een Bies die je rond de onafgewerkte stofranden naait. Die Bies maak je door stroken stof aan elkaar te naaien. Maar dat hoeft natuurlijk niet één stof te zijn, dat kunnen ook verschillende (kleinere) stukken stof zijn. Je krijgt dan een Bies die bestaat uit verschillende kleuren of met verschillende printjes!
Ik schreef er hier een Blog over

Quilt Bies van StofRestjes

Veel plezier met het maken van je Restjes Quilt!
Heb jij nog een leuk idee hierover? Deel het hieronder in de reacties.
Liefs, Marieke


In 2023 organiseer ik 2 online Quilt cursussen:

De Basis QuiltCursus , waarin je alle basis naaitechnieken leert die je nodig hebt bij het maken van een Quilt én waarin je je eerste Beginners Quilt leert naaien
QuiltCursus 2023 – Quilt-as-you-Go Quilt , waarin je een wat moeilijkere Quilt maakt. Je krijgt elke maand een QuiltBlok patroon en daar maak je aan het eind van het jaar een Quilt van

.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.