De Allerkleinste StofRestjes

Wat doe je met de allerkleinste stofrestjes? De restjes die overblijven als je een naaipatroon uit je stof geknipt hebt, en die eigenlijk te klein zijn om nog te gebruiken voor bijvoorbeeld een patchwork project of kleine accessoires.

Gooi je ze weg, of gebruik je ze nog? Hier zie je wat ik ermee doe!

Bekijk de Video en/of lees de Blog

De allerkleinste stofrestjes

De kleinste stofrestjes en smalste reepjes stof, waar je écht niks meer van kunt maken, gooide ik vroeger altijd weg. Maar de laatste jaren, toen ik me meer ging verdiepen in duurzaamheid en erachter kwam hoeveel stof en kleding er eigenlijk wordt weggegooid, wilde ik de stukjes toch bewaren.

Ik verzamel de stukjes stof nu in een bak die onder mijn naaitafel staat. Als ik kleine restjes stof overhoud na een naaiproject gaan ze gelijk de bak in. En af en toe ga ik er dan even voor zitten en knip ik ze bij tot een formaat van ± 1×1 of 2×2 cm. Ligt eraan hoe groot de stukjes of reepjes stof zijn die ik heb liggen.
Ik bewaar de snippers in dezelfde bak, totdat ik genoeg heb om te gebruiken.

De kleine stukjes stof gebruik ik als vulling, meestal voor een poefje. Dat blijkt nog heel fijn te werken ook! Vooral bij een klein formaat poefje, een meditatie poef bijvoorbeeld. Door de vulling wordt het poefje lekker stevig en een beetje zwaar. Én de poef is ook niet té groot, waardoor je niet al te lang hoeft te sparen voor je genoeg stukjes stof hebt.

Wat kan er nog meer in?

Eigenlijk kun je naast je stofrestjes ook AL het andere onbruikbare textiel dat je hebt in stukjes knippen en gebruiken als vulling.

Bijvoorbeeld:
• Afgeknipte draadjes van een brei- of haakwerkje
• Kapotte sokken met grote gaten die niet meer te repareren zijn (van die dunne sokken die je kunt kopen)
• Onderbroeken met gaten, die je niet meer kunt repareren (je kunt eventueel het taille-elastiek hergebruiken voor een nieuwe zelfgemaakte onderbroek)
• Andere versleten kleding, waarvan je de bruikbare gedeeltes eerst kunt afknippen, de rest kan in de bak
• Stof of kleding met vlekken die er niet meer uit gaan in de was. Ook hier kun je de bruikbare stof er eerst afknippen en bewaren, de afgedankte stukken gebruik je voor de voering

Als je oude/ kapotte kleding gebruikt zou ik het wel eerst even wassen voordat je er iets mee opvult!

Wat tips voor het maken van vulling van je stofrestjes

– Knip je restjes stof tot een formaat van maximaal 2×2 cm.
– Het formaat van de stukjes maakt niet zo heel veel uit, stukjes stof van verschillende formaten zijn ook prima
– Ik bewaar mijn kleine stukjes stof dus in een plastic bak met deksel
– Omdat je de restjes & het versleten textiel in kleine stukjes knipt wordt de vulling mooi compact, als je ze niet zou verknippen krijg je allemaal bobbels en bulten in je eindresultaat

stofrestjes poef

Wat kun je opvullen met je snippers?

Wat ideeën voor het gebruiken van je zelfgemaakte, duurzame vulling!

– Ik gebruik de vulling dus het liefst voor  meditatie-poefjes

– Ik vulde er ook eens een speldenkussen mee op, maar dat bleek toch niet zo heel fijn uiteindelijk. Het speldenkussen werd er eigenlijk té compact van.

– Maar dat bracht me wel op een idee om patroongewichtjes te maken met stofrestjes als vulling! Dat moet ik nog uitproberen

– Je kunt ook een deurstopper of tocht-slang maken en die opvullen met mini-restjes

– Ik denk dat je er ook heel goed huisdier-speeltjes mee kunt opvullen (een stoffen speel-bot voor je hond bijvoorbeeld)

– Een oogkussen, voor tijdens yoga, meditatie of een ander relax-moment kun je ook goed vullen met stofrestjes (eventueel aangevuld met gedroogde lavendel! )

Ik ben benieuwd of jij je kleine stofrestjes ook bewaard, óf misschien ga je dat vanaf nu wel doen!

kleine stofrestjes

Verder Lezen

• Meer recycle projecten en duurzaam naaiwerk?  Bekijk de Online NaaiSchool
• Het naaipatroon voor het Poefje vind je hier

.

Dit bericht heeft 5 reacties

 1. Brigitte

  Oh dat speelbot is een leuk idee, dat ga ik uitproberen!

 2. Jo-Anne

  Ik haak en brei knuffels. Deze vul ik inderdaad met restjes van de wol en kleine stukjes stof. Niet teveel van het laatste als het voor baby’s is, dan wordt het soms te stug

 3. Nathalie

  Ik heb vorig jaar een tochtslang gemaakt van een stuk gordijn wat ik overhad na het inkorten. Deze heb ik gevuld met reepjes kapotte sokken en wat andere reststukjes stof. Belangrijk is wel om de stof klein te knippen zodat het goed opvult (ik had er eerst hele sokken in gedaan en dat werd niet mooi). Een oogkussen maken lijkt me ook nog wel wat.

 4. Tamara

  Wat een goed idee! Ik verzamel de restjes altijd in een vaas in de kast, als die vol is gaat het in een pedaalemmerzakje en als die vol is gaat het de best tas in. Mijn naaimachine gebruik ik in de woonkamer dus vandaar de vaas. 😄 Ik ga het nu maar bewaren en zen worden van het klein knippen. 😊

 5. Sandra Robben

  Ik heb er een Tailor’s ham, zo’n strijkkussen mee gemaakt. Nu nog eentje voor mijn schoonzusje die ook veel kleding maakt. Heerlijk stevig te vullen met kleine snipoers. Ik snij met een (aangepast) rolmes om mijn handen te ontzien, van te veel knippen doen ze zeer.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.