Home » Blog » De Allerkleinste StofRestjes

De Allerkleinste StofRestjes

Wat doe je met de allerkleinste stofrestjes? De restjes die overblijven als je een naaipatroon uit je stof geknipt hebt, en die eigenlijk te klein zijn om nog te gebruiken voor bijvoorbeeld een patchwork project of kleine accessoires.

Gooi je ze weg, of gebruik je ze nog? Hier zie je wat ik ermee doe!

Vulling van StofRestjes

De allerkleinste stofrestjes

De kleinste stofrestjes en smalste reepjes stof, waar je écht niks meer van kunt maken, gooide ik vroeger altijd weg. Maar de laatste jaren, toen ik me meer ging verdiepen in duurzaamheid en erachter kwam hoeveel stof en kleding er eigenlijk wordt weggegooid, wilde ik de stukjes toch bewaren.

Ik verzamel de stukjes stof nu in een bak die naast mijn naaitafel staat. En af en toe ga ik er even voor zitten en knip ik ze bij tot een formaat van ± 1×1 of 2×2 cm. Ligt eraan hoe groot de stukjes of reepjes stof zijn die ik heb liggen. Dan gaan ze in een stoffen zak, of gelijk naar hun eindbestemming.

De kleine stukjes stof gebruik ik als vulling, meestal voor poefjes. Dat blijkt nog heel fijn te werken ook! Vooral bij een klein formaat poefje, een meditatie poef bijvoorbeeld. Door de vulling wordt het poefje lekker stevig en een beetje zwaar. Maar de poef is ook niet té groot, waardoor je niet al te lang hoeft te sparen voor je genoeg stukjes stof hebt.

stofrestjes vulling

Wat tips voor het maken van vulling van je stofrestjes

– Knip je restjes stof tot een formaat van maximaal 2×2 cm.
– Het formaat van de stukjes maakt niet zo heel veel uit, stukjes stof van verschillende formaten zijn ook prima
– Ik bewaar mijn kleine stukjes in een stoffen zak, maar een stof-vrije plek zou eigenlijk beter zijn. Een plastic bak met deksel bijvoorbeeld
– Niet alleen stofrestjes zijn geschikt! Ik knip bijvoorbeeld ook versleten sokken en ondergoed in stukjes, die gaan ook bij de vulling. Dan gaat het sparen van je vulling ook een stuk sneller trouwens  😉
– En ook afgeknipt naaigaren of haak/ breiwol kun je erbij doen
– Je kunt de vulling voor vanalles gebruiken, maar houd er rekening mee dat je creatie wel heel compact wordt

stofrestjes poef

Wat je nog meer kunt opvullen

Wat ideeën voor het gebruiken van je zelfgemaakte, duurzame vulling!

– Ik gebruikte de vulling ook eens voor een speldenkussen, maar dat bleek toch niet zo heel fijn uiteindelijk. Het speldenkussen werd er eigenlijk te compact van.

– Maar dat bracht me wel op een idee om patroongewichtjes te maken met stofrestjes als vulling! Dat moet ik nog uitproberen

– Je kunt proberen om een knuffel op te vullen met stofrestjes-vulling, maar ook dit wordt waarschijnlijk te zwaar en stug

– Een oogkussen, voor tijdens de yoga of een ander relax-moment, kun je wel goed vullen met stofrestjes (eventueel aangevuld met gedroogde lavendel)

stofrestjes speldenkussen

Verder Lezen

• Meer recycle projecten en duurzaam naaiwerk?  Doe mee met het Duurzame Garderobe Project
• Het naaipatroon voor het poefje wordt momenteel verbeterd en is binnenkort weer beschikbaar

.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.