Hoe maak je tijd voor je NaaiHobby

Zelf naaien is erg leuk om te doen! Maar soms heb je er helaas niet zoveel tijd voor. Er zijn nog genoeg andere dingen om te doen, of je wordt constant afgeleid. En het zelf naaien van kleding of accessoires kost nou eenmaal wat tijd, concentratie en nauwkeurig werken.
Hier lees je wat tips om toch wat tijd vrij te maken voor je naaihobby!


1. Zorg voor een eigen naaiplek

Als je een vaste plek hebt om te naaien dan ga je daar waarschijnlijk ook vaker even zitten. En dat hoeft natuurlijk niet gelijk een hele eigen naaikamer te zijn! Een hoekje in je woon- of slaapkamer kan ook heel goed. Mijn moeder zat vroeger bijvoorbeeld op de kopse kant van de eettafel, en kon daar haar spullen ook makkelijk weer even weghalen als het moest.

Kijk eens of het lukt om ergens een plekje voor jezelf vrij te maken. De eettafel is fijn: lekker groot om je spullen op kwijt te kunnen. En bedenk dan ook een handig systeem om je spullen weer snel op te kunnen bergen, zoals (doorzichtige) opbergbakken, een bak per naaiproject, een doos of etui voor je naaispullen, een plekje in de boekenkast, etc.

2. Zorg voor overzicht

Heb je je spullen overzichtelijk opgeborgen dan liggen ze zo voor de grijp en kun je snel aan de slag. Het is handig om je stoffen, naaipatronen en fournituren op te bergen op een vaste plaats, of je nou een eigen naaikamer hebt of een hoekje op de eettafel gebruikt.

Het hebben van een eigen naaikamer is in dit geval misschien zelfs wel een valkuil! Ik ben zelf in ieder geval iemand die niet altijd even goed opruimt, zodat er een Creatieve Chaos ontstaat. En als ik dan iets niet kan vinden ben ik meer tijd kwijt met zoeken dan met naaien. Extra overzicht is dus tijdbesparend en af en toe opruimen is nuttig om te doen!

3. Zorg voor een (haalbaar) Plan

Niks zo frustrerend als té veel ideeën. Je hoofd zit dan helemaal vol, zodat er niks uit je handen komt. Als er veel dingen zijn die je zou willen maken, maak dan een planning. En dan wel een háálbare planning 😉
Want een té volle planning werkt ook niet goed.

TIP
Ik maakte een NaaiPlanner die je kunt downloaden en kunt printen. Je kunt dan je naaiprojecten per stuk overzichtelijk plannen, noteren welke stoffen en fournituren je nodig hebt en hoeveel tijd je ermee bezig denkt te zijn, zodat je dat van tevoren ongeveer weet. En dan kun je lekker aan de slag!
> Download de NaaiPlanner HIER

4. Doe af en toe een beetje

Splits je naaiprojecten op in kleinere delen, zodat je er af en toe een beetje aan kunt werken. Sommige dingen kun je misschien doen terwijl je kinderen naast je zitten te spelen of huiswerk maken. En voor andere dingen heb je meer ruimte nodig of moet je je wat beter kunnen concentreren.
Je zult zien dat je naaiproject ook afkomt als je het werk verdeelt over meerdere dagen! Het hóeft niet in één keer af te zijn.

5. ‘Batch’ bepaalde Klusjes

Als je een aantal naaiprojecten op je planning hebt kun je ook hetzelfde werk van elk naaiproject in één keer doen.
Knip bijvoorbeeld op een middag alle patroondelen van je naaiprojecten uit, of knip alle stofdelen in één keer.
Naai je verschillende t-shirts of broekjes, doe dan steeds dezelfde onderdelen van de verschillende kledingstukken na elkaar. Naai bijvoorbeeld alle mouwen omstebeurt, of naai alle taillebanden van een broekje na elkaar.
Zit je tweelingnaald in je naaimachine? Naai dan alle zomen of stik alle halsboordjes door.
Als je dezelfde handeling herhaalt kun je sneller werken, én je hebt de goede spullen die je nodig hebt al voor je neus liggen!

TIP
Zorg er dan wel voor dat je je naaiprojecten per stuk bij elkaar opbergt, zodat ze niet door elkaar komen. Alles van één project bij elkaar in één mandje of (doorzichtige) opbergbak bijvoorbeeld.

6. Plan je Me-Time in!

Tijd voor jezelf moet je gewoon inplannen, want het is belangrijk! Liggen de kinderen in bed, of past je partner of (schoon)ouders even op? Ga dan niet het huishouden doen, maar werk soms ook even aan je naaiprojecten 🙂

Ik hoop dat je wat hebt aan deze tips!
Hoe maak jij tijd vrij om te kunnen werken aan je naaiprojecten?

Verder Lezen

Download de NaaiPlanner
Bekijk de Online NaaiCursussen

.

Dit bericht heeft één reactie

 1. Netty Weijenberg

  De opvangbak bij de lockmachine bracht me op het idee om ook een bakje naast de naaimachine te zetten. Nu doe ik daar direct de afgeknipte draadjes en restjes stof in. Een stuk handiger dan alles op de grond of tafel te laten landen…

  Toen de kinderen nog klein waren, had ik eens per week een middag een buurmeisje die met de kinderen speelde. In die tijd deed ik naaiwerk. Ik kan die tip van jou dan ook van harte aanbevelen!

  En… lukt iets niet metreen goed, laat het even rusten tot je weer echt tijd eraan kunt besteden. Dan blijft het een plezierige, ontspannende inspanning.

  Veel naaiplezier,
  Netty

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.