5 Makkelijke Kleding Reparaties die Iedereen kan doen

Soms gaat er een kledingstuk kapot. Een klein gaatje hier, een missende knoop daar. Geen grote dingen, maar toch jammer. Gelukkig kun je het nog repareren, en doe dat vooral voordat het probleem nog groter wordt!
Hier zie je 5 eenvoudige en veelvoorkomende reparaties die iedereen kan doen! En zo gaan je kleren weer een beetje langer mee.

1. Een naad dichtnaaien aan de binnenkant

Als er een naadje van je kledingstuk open gesprongen is, kun je die heel makkelijk weer dichtnaaien. Vooral als je er aan de binnenkant goed bij kunt. Zoals de zijnaad van een t-shirt of broek, of een gaatje onder je oksel.

Zo doe je het
Keer je kledingstuk binnenstebuiten, speld de naad die open is gegaan netjes op elkaar en naai heb dicht met de naaimachine of met de hand. Zorg ervoor dat je naald past bij de stof van het kledingstuk (bv een stretch-naald bij een t-shirt), en dat je een garen gebruikt dat bij de stof past.
Een tutorial over naaien met de hand vind je  HIER

2. Een naad dichtnaaien aan de buitenkant

Soms kun je niet bij je open naad via de binnenkant, als je kledingstuk een voering heeft bijvoorbeeld. Je kunt de naad dan vanaf de buitenkant dichtnaaien, met de hand en met een ‘Ladder Steek’.

Zo doe je het
Neem naald en draad en maak een knoopje in het uiteinde van de draad. Steek de naald aan de binnenkant van het gat naar binnen, in de vouw van de naad, zodat het knoopje binnenin de naad verdwijnt. Maak nu steeds een steekje door de naad aan de ene kant, laat de naald een paar mm verderop naar boven komen en steek dan naald aan de overkant naar binnen. Doe dit steeds heen en weer. Als je het hele gat hebt gehad, en de draad aantrekt, dan zie je hem niet meer!
Een uitgebreide tutorial vind je  HIER

3. Een knoop aannaaien

Als er een knoop van je kledingstuk is afgevallen kun je die er heel makkelijk weer aan naaien. Niet het leukste klusje, maar het geeft wel veel voldoening en je kledingstuk kan weer gewoon een tijdje mee!

Zo doe je het
Neem naald en draad en de knoop die eraf gevallen is (of een reserve knoop, die vind je vaak in het label dat in de linker zij van het kledingstuk zit).
Bepaal waar de knoop moet komen, vaak zie je de goede plaats nog wel zitten op je kledingstuk en anders doe je het even dicht en teken je een stipje door het knoopsgat heen.
Leg de knoop op de goede plek en steek de naald van onder naar boven door de knoop. Hou het uiteinde van de draad aan de binnenkant vast. Steek nu weer van boven naar onder door het gaatje er tegenover, en weer naar boven door een ander gaatje (ligt eraan hoeveel gaatjes je knoop heeft natuurlijk).
Ga net zolang door tot je knoop goed stevig vastzit, leg een knoopje in de uiteinden van de draad aan de binnenkant van je kledingstuk en werk de losse draadjes weg.

4. Een knoopsgat kleiner maken

Als je knopen steeds open schieten dan zijn je knoopsgaten waarschijnlijk gewoon een beetje uitgerekt. Dit komt vooral voor bij kleding die gebreid is, of van tricot is gemaakt. Je kunt de knoopsgaten gewoon weer een beetje strakker maken!

Zo doe je het
Neem naald en draad (een draad in dezelfde kleur als het kledingstuk). Steek de naald aan de zijkant van het knoopsgat, vanaf de binnenkant. En ga dan aan de overkant van het knoopsgat weer naar binnen. Naai het knoopsgat zo vanaf de buitenkant naar binnen een stukje dicht. Test af en toe of de knoop nog door het knoopsgat past, als je knoopsgat weer strak genoeg is dan hecht je je draad af.

5. Kleine gaatjes in tricot dichtmaken

Soms komen er van die mini-gaatjes in je t-shirts of hemdjes. En dat heeft schijnbaar niet perse te maken met de kwaliteit van de stof! Het gebeurt doordat je kledingstuk in de wasmachine of tijdens het dragen steeds op dezelfde plek langs iets scherps schuurt (zoals een riem of ritssluiting). Gelukkig kun je die kleine gaatjes weer dichtmaken. Voordat ze te groot worden.

Zo doe je het
Je kunt de gaatjes dichtnaaien met naald en draad, aan de binnenkant van het kledingstuk. Haal wat lusjes van de stof rondom het gat op op je naald en trek de draad aan. De stof van het gat komt zo weer bij elkaar. Je ziet het wel een beetje als een bobbeltje.

Of je kunt een stukje vliesofix en vlieseline op de achterkant van het gaatje strijken. Duw de stof rondom het gat eerst naar elkaar toe zodat het gaatje dicht is en pers er dan een stukje vliesofix met een stukje dun vlieseline overheen. Ik weet niet of dit stevig zit in de was!

Hier kun je een filmpje bekijken over het dichten van gaatjes in tricot

Meer lezen

Meer over het repareren, recyclen, re-stylen en zelf maken van je kleding leer je in het  Duurzame Garderobe Project . Een drie-maanden project waarin we je hele kledingkast onder de loep nemen en een start maken met jouw Eerlijke Garderobe.

.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.