5 Eenvoudige Kleding Reparaties die Iedereen kan doen


Soms gaat er een kledingstuk kapot. Een klein gaatje hier, een missende knoop daar. Geen grote dingen, maar toch jammer.

Gelukkig kun je het nog repareren, en doe dat vooral voordat het probleem nog groter wordt!

Hier zie je 5 eenvoudige en veelvoorkomende reparaties die iedereen kan doen! Je hoeft er niet voor te kunnen naaien en je hebt er niet eens een naaimachine voor nodig.
Zo gaan je kleren weer een beetje langer mee.

Tip

Lees ook de reacties hieronder voor meer vragen & antwoorden over kleding reparaties en kleine aanpassingen!

1. Een naad dichtnaaien aan de binnenkant

Als er een naadje van je kledingstuk open gesprongen is, kun je die heel makkelijk weer dichtnaaien. Vooral als je er aan de binnenkant goed bij kunt. Zoals de zijnaad van een t-shirt of broek, of een gaatje onder je oksel.

Zo doe je het

Keer je kledingstuk binnenstebuiten, speld de stof van de naad die open is gegaan netjes op elkaar en naai hem dicht met de naaimachine of met de hand. Je naait precies over de plek waar het stiksel eerst ook zat.

Zorg ervoor dat je naaimachine-naald past bij de stof van het kledingstuk (bv een stretch-naald bij een t-shirt), en dat je een garen gebruikt dat bij de stof past.
Een tutorial over naaien met de hand vind je  HIER

2. Een naad dichtnaaien aan de buitenkant

Soms kun je niet bij je open naad via de binnenkant, als je kledingstuk een voering heeft bijvoorbeeld. Je kunt de naad dan vanaf de buitenkant dichtnaaien, met de hand en met een onzichtbare ‘Ladder Steek’.

Zo doe je het

Neem naald en draad en maak een knoopje in het uiteinde van de draad. Steek de naald aan de binnenkant van het gat naar binnen, in de vouw van de naad, zodat het knoopje binnenin de naad verdwijnt.

Maak nu steeds een steekje door de naad aan de ene kant, laat de naald een paar mm verderop naar boven komen en steek dan naald aan de overkant naar binnen. Doe dit steeds heen en weer. Als je het hele gat hebt gehad, en de draad aantrekt, dan zie je het gat niet meer! Maak weer een knoopje in de draad en werk het losse uiteinde weg in de naad.
Een uitgebreide tutorial vind je  HIER (met een link naar een youtube video)

3. Een knoop aannaaien

Als er een knoop van je kledingstuk is afgevallen kun je die er heel makkelijk weer aan naaien. Niet het leukste klusje, maar het geeft wel veel voldoening en je kledingstuk kan weer gewoon een tijdje mee!

Zo doe je het

Neem naald en draad en de knoop die eraf gevallen is (of een reserve knoop, die vind je vaak in het label dat in de linker zij van het kledingstuk zit).
Bepaal waar de knoop moet komen, vaak zie je de goede plaats nog wel zitten op je kledingstuk en anders doe je de knoopsluiting even dicht en teken je een stipje door het knoopsgat heen.
Leg de knoop op de goede plek en steek de naald van onder naar boven door de knoop. Hou het uiteinde van de draad aan de binnenkant vast. Steek nu weer van boven naar onder door het gaatje er tegenover, en weer naar boven door een ander gaatje (ligt eraan hoeveel gaatjes je knoop heeft natuurlijk).
Ga net zolang door tot je knoop goed stevig vastzit, leg een knoopje in de uiteinden van de draad aan de binnenkant van je kledingstuk en werk de losse draadjes weg.

4. Een knoopsgat kleiner maken

Als je knopen steeds open schieten dan zijn je knoopsgaten waarschijnlijk gewoon een beetje uitgerekt. Dit komt vooral voor bij kleding die gebreid is, of van tricot is gemaakt. Je kunt de knoopsgaten gewoon weer een beetje strakker maken!

Zo doe je het

Neem naald en draad (een draad in dezelfde kleur als het kledingstuk, ik gebruik in dit voorbeeld even een contrasterende kleur).
Steek de naald aan de zijkant van het knoopsgat, vanaf de binnenkant. En steek dan aan de overkant van het knoopsgat weer terug. Naai het knoopsgat zo vanaf de buitenkant naar binnen een stukje dicht. Test af en toe of de knoop nog door het knoopsgat past, als je knoopsgat weer strak genoeg is dan leg je een knoopje in de draadjes en werk je de uiteinden van de draadjes weg aan de binnenkant van je kledingstuk.

5. Kleine gaatjes in tricot dichtmaken

Soms komen er van die mini-gaatjes in je t-shirts, hemdjes, of andere tricot kleding. En dat heeft schijnbaar niet perse te maken met de kwaliteit van de stof! Het gebeurt doordat je kledingstuk in de wasmachine of tijdens het dragen steeds op dezelfde plek langs iets scherps schuurt (zoals een riem of ritssluiting). Gelukkig kun je die kleine gaatjes weer dichtmaken. Voordat ze te groot worden!

Zo doe je het

Je kunt de gaatjes dichtnaaien met naald en draad, aan de binnenkant van het kledingstuk. Neem een dunne naald en een bijpassende kleur garen. Haal wat lusjes van de stof rondom het gat op op je naald en trek de draad aan. De stof van het gat komt zo weer bij elkaar. Je ziet op de plek van het oude gat wel een beetje een bobbeltje ontstaan. Aan de binnenkant van je kledingstuk leg je daarna een knoopje in je draadjes en werk je de uiteinden weg.

Meer lezen

Kleding Reparatie Archief

.

Dit bericht heeft 15 reacties

 1. Marlies Calle

  Ik heb een winterjas gekocht maar vind de capuchon te groot hij is niet afrits baar
  Iemand enig idee hoe ik de muts kan verkleinen ?

  1. Marieke - SewNatural

   Hoi Marlies, als de capuchon een naad heeft die over de bovenkant loopt dan kun je die een aantal cm innemen. Ook bij de voering. Haal de naad los en vouw de stof een aantal cm naar binnen, naai daarna weer vast.

   1. Beste Marieke, ik ben op reis en overweeg om een van mijn fietsbroeken in te korten en aan te passen omdat de band onderaan de pijpen onaangenaam strak zit. Heb je een tip met wat voor een steek ik zulk glad en elastisch materiaal het beste kan gebruiken? Ik heb geen naaimachine voorhanden.

    1. Marieke - SewNatural

     Hallo Tessel, je kunt het beste een zigzag-steek naaien met de hand. Hier zie je een voorbeeld: https://www.wikihow.com/Do-a-Zigzag-Stitch-by-Hand
     Knip de pijpen af, met een cm extra voor de naad. Dan vouw je de stof naar binnen en naai je de zigzag-steek over de afgeknipte stofrand heen. Je kunt de stof even vastspelden met veel kopspelden, omdat die gladde stretch stoffen snel verschuiven. Ik hoop dat het lukt!

     1. Tessel Linders

      Dank je wel. Ik ga het proberen als we weer een niet-fiets-dag hebben

 2. Jacqueline

  Ja die vraag heb ik nu ook. Mijn jas de capuchon staat heel ruim bol op mijn achterhoofd als ik de touwtjes onderaan dichtknoop. Net een punthoofd doordat de capuchon véél te groot is.

  1. Marieke - SewNatural

   Hoi Jacqueline, zie mijn antwoord hierboven 🙂

 3. Gerarda

  Hallo Marieke,
  Toevallig kom ik jouw site terecht en zie hier alle tips. Erg handig.
  Misschien kun jij mij verder helpen. Ik heb een winkelhaak in een polyester blouse en baal daar stevig van (gekocht op de vintage sale). Is het mogelijk om deze te repareren?
  Alvast bedankt en een mooie dag! Hartelijke groeten, Gerarda

  1. Marieke - SewNatural

   Hoi Gerarda,
   Wat zonde van je blouse! Ik denk dat het wel lastig is om dat zo onzichtbaar mogelijk te repareren. Je zou het kunnen proberen met kleine steekjes en bijpassend naaigaren. Anders is het misschien nog mogelijk om er een versiering overheen te borduren.
   Veel succes! Groetjes Marieke

 4. Aimee

  Hi Marieke
  Ik heb een shirtje van kant die op de naad kapot is gegaan. Hoe kan ik deze het beste en stevigste repareren? Het is de naad bij mijn schouder, dus veel in beweging.
  Alvast bedankt!

  1. Marieke - SewNatural

   Hoi Aimee,
   Ik zou een stukje vlieseline of een ander onopvallend stukje stof onder de naad leggen en de naad met die vlieseline/stof en al dichtnaaien. Dat is steviger dan alleen het kant weer aan elkaar naaien.
   Groetjes Marieke

   1. Anke

    Hallo,
    Ik heb een winterjas waarvan de zakken zo met netjes zijn gemaakt. Daar zitten nu gaten in, door te blijven haperen met mijn sleutels in de gazen van het netje. Enig idee hoe ik dit zou kunnen fiksen?

    1. Marieke - SewNatural

     Hoi Anke,
     Je kunt proberen om met de hand de gaten dicht te naaien, maar ik denk dat dat moeilijk wordt. Ook kun je proberen de binnenkant van de zakken (dus het netje) te vervangen door zakken van stof.
     Groetjes Marieke

 5. H.

  Hallo,
  Ik ben bepaald geen naai-expert, dus misschien sla ik de plank mis.
  In de binnenkant van ellebogen van hemden of truien die ik erg leuk vind (en op andere plekken met veel beweging) naai ik een stuk afgeknipt van een panty van mijn vrouw. Dat glijdt gemakkelijk en beschermt plaatselijk de stof van het kledingstuk.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.