Natuurlijk Verven met Zwarte Bonen

Vorige week deed ik een experiment: ik wilde mijn gerecyclede witte bloesje blauw verven. Maar dan op een natuurlijke manier, zonder chemicaliën. Op internet zag ik dat dat kan met water waar zwarte bonen in hebben geweekt. Ik probeerde het uit, hier lees je over mijn experiment!

1. Welke stoffen kun je verven?
Om natuurlijke verfstoffen te laten hechten moet je ook natuurlijke stoffen gebruiken. Het bloesje dat ik wilde verven is wit en van 100% katoen. Ook het garen waarmee ik het bloesje naaide is van 100% katoen. Dat zou moeten lukken dus!

2. De voorbereiding
Om de verfstof te maken heb je gedroogde zwarte bonen nodig en een pannetje of schaal van rvs of glas.
De bonen kocht ik bij Ekoplaza.
Ik las dat de verfstof in porselein kan trekken, vandaar dat je rvs of glas moet gebruiken.

Ik liet 1 kop zwarte bonen weken in ± 1,5 liter water.
En ik liet het 24 uur staan.

In de tussentijd liet ik mijn bloesje ook 24 uur weken, in water met een flinke schep huishoud soda (geen baking soda dus). Ik had gelezen dat de verfstof dan makkelijker hecht aan de vezels van het katoen.

3. Het verven
Na 24 uur weken was het water met de bonen blauw-paarsig.
Ik heb de zwarte bonen afgegoten door een zeef, zodat er geen stukjes in het blauwe water zaten. Stukjes schijnen de stof grijs te maken ipv blauw.
Het afgietsel deed ik terug in mijn pannetje, de bonen kun je gebruiken om op te eten 🙂

Het bloesje heb ik uitgewrongen, NIET uitgespoeld, en toen in mijn pannetje met blauw water gestopt. Zorg dat de stof helemaal ondergedompeld blijft liggen, dus leg er eventueel iets bovenop.

Het bloesje heb ik weer 24 uur in de pan laten zitten.

4. Het resultaat
De volgende dag haalde ik mijn bloesje uit de pan en…. Hij was best wel blauw!
Even uitwringen en aan de waslijn laten drogen, daarna is de kleur wel weer wat lichter.

En als laatste experiment heb ik het bloesje op 30 graden uitgewassen, aan de waslijn laten drogen & op lage temperatuur gestreken (de blauwe kleur schijn niet zo goed tegen warmte te kunnen).

Het bloesje is nog steeds heel licht blauw!

5. Conclusie
Het verven van stof met een blauw aftreksel van zwarte bonen gaat prima. Het is wel redelijk veel werk voor een karig resultaat. Dus of ik het nog een keer ga doen weet ik niet. Maar het verven met natuurlijke kleurstoffen is leuk om te doen en ik ga er zeker wel verder mee experimenteren! Op internet zie je mooie voorbeelden van natuurlijke kleuring met allerlei planten, dat zou mij toch ook moeten lukken 😉

Heb jij wel eens met natuurlijke verfstoffen gewerkt? Ik lees graag je ervaringen!

.

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. mielauwers

    Ik verf veel met natuurlijke verfstoffen, maar verven met zwarte bonen staat nog op mijn verlanglijstje.
    Het is wel zo dat katoen en linnen niet zo makkelijk te verven zijn. Met wol lukt dat beter. En ik denk dat de kleur dieper zou geweest zijn als je het verfbad verhit had. Maar nog eens, met zwarte bonen heb ik nog geen ervaring.

    1. Cisca

      Dat schijnt de blauwe kleur te laten verdwijnen.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.