Van Overhemd naar ZomerTop

Je kunt nog zoveel maken van oude kleding! Een heren overhemd bijvoorbeeld is één van mijn favoriete kledingstukken om te recyclen. Er zit veel stof aan, en ook een knoopsluiting en zakjes waar je vaak nog leuke dingen mee kunt doen. Hier zie je hoe ik van een heren overhemd een zomer top voor mezelf maakte!

1. Hoe wil je recyclen?

Als het oude overhemd dat je hebt redelijk goed past qua maat, dan kun je ervoor kiezen om alleen de mouwen eraf te halen en de halslijn uit te knippen. De armsgaten en hals werk je netjes af, en de pasvorm kun je nog veranderen door de stof aan de zijkant een beetje in te nemen.

Ik had een te groot overhemd, dus ik koos ervoor om het voor- en achterpand te gebruiken als een lap stof en daar de patroondelen voor mijn Top op te leggen.

Hoe je een kledingstuk netjes uit elkaar haalt om hem te kunnen hergebruiken las je in Deze Blog. In dit geval liet ik de knoopsluiting zitten, zodat ik het hele achterpand van het overhemd kon gebruiken.

2. De stof knippen

Nu je twee lappen stof hebt (het voor- en achterpand van het overhemd), kun je daar de patroondelen op leggen. Vouw de stof in de lengte dubbel en leg het patroondeel tegen de stofvouw aan.
Bij de knoopsluiting kun je ervoor kiezen om de stof plat te leggen en het patroondeel eerst links en dan rechts van de knopen over te trekken en daarna de stof uit te knippen.

Kijk even hoe je uitkomt met de knoopjes en plaats je patroondeel boven of onder een knoop!
Ik gebruikte de stof met knoopsluiting als achterpand van mijn Top. De zakjes haalde ik eraf mbv een tornmesje.

3. De Top naaien

Nu je de patroondelen hebt uitgeknipt kun je de Top naaien volgens het patroon dat je gebruikt. Ik gebruik hier het Sorbetto Top naaipatroon van Seamwork (Je kunt hem gratis downloaden via HIER).

Ik paste het patroon een beetje aan en naaide er kapmouwtjes aan. Ook de voorste plooi liet ik weg.
Hier zie je het eindresultaat!

Verder lezen

Meer kleding re-fashion?  Bekijk het Duurzame Garderobe Project

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.