Achter de Schermen bij SewNatural

Je weet waarschijnlijk wel dat ik naast het maken van NaaiPatronen en Online Workshops ook een Stoffen Webwinkel heb. Het lijkt me leuk om daar eens wat meer over te vertellen!

Hoe het begon

Ik heb niet altijd een stoffenwinkel gehad. En het was eigenlijk niet eens mijn bedoeling om ooit een stoffenwinkel te beginnen! Hij kwam letterlijk op mijn pad.

Ik begon ooit met bloggen, jaren geleden in 2008. Met het laten zien van mijn creaties. Eerst aan super weinig mensen 😉 Maar dat werden er langzaam steeds meer.

Ik maakte vanalles zelf: tassen, etui’s kussens, kleertjes voor de kinderen. En recyclede daarbij toen al vaak en veel. Ik kreeg vragen over Hoe ik de dingen maakte en begon tutorials te delen. Ik kreeg vragen of ik ook dingen maakte in opdracht, dus dat ging ik ook doen. En in 2011 resulteerde dat in mijn eerste Webshop, met zelfgemaakte tassen, etui’s, kussens en sieraden, van gerecycled materiaal. ByMiekK heette mijn eigen ‘merk’!

Weer twee jaar later kreeg ik de kans om een Stoffen Webshop over te nemen, gericht op biologische stoffen. De vorige eigenares wilde er mee stoppen. Ik kende haar via twitter en ze vroeg mij of ík de Webshop wilde overnemen. En ja, dat was een mooie kans en dat wilde ik wel!
Zo’n 6 jaar geleden reden we dus met een vol busje met stoffen van Groningen naar Breda. En toen had ik een Stoffen Webshop 🙂

Dit is het Stoffen Atelier van de vorige eigenares

De Stoffen Collectie

Sindsdien run ik de Stoffen Webshop vanuit mijn eigen huis. Ik heb een kamertje geclaimd, met een wandvullende kast voor de stoffen en een grote werktafel voor mezelf en mijn eigen naaiwerk.

De stoffen die ik verkoop zijn allemaal duurzaam geproduceerd. Ze zijn vooral gemaakt van biologisch katoen, omdat dat het meest verkrijgbaar is. Maar ook steeds vaker van bamboe, linnen of tencel.
De stoffen hebben een GOTS keurmerk, en ik koop ze alleen in bij bedrijven die ik vertrouw en ken. Zo weet ik zeker dat het hele proces, van de vezel tot het eindproduct, gemaakt is met respect voor het milieu, de boeren en de fabrieksmedewerkers.

Ik heb bewust maar een kleine collectie stoffen op voorraad.
Niet alleen door het ruimtegebrek, maar ook omdat ik niet geloof in verspilling. Ook al zijn de stoffen zo duurzaam mogelijk geproduceerd, er blijven toch grondstoffen en productie processen voor nodig! En er zijn al zoveel stoffen op de wereld, en ook zoveel oud textiel dat je kunt hergebruiken.
Dus ik koop de stoffen in die ik zelf ook gebruik, of stoffen op verzoek van b.v. een klant, en die kleine collectie verkoop ik in de Webshop.

Van StoffenWinkel naar Slow Fashion Missie

Toen ik een paar jaar bezig was met de Stoffen Webshop begon ik het zelf naaien en het delen van tutorials en naaipatronen toch wel te missen. Ik moet mijn eigen creativiteit natuurlijk ook kwijt kunnen! En het bedenken, maken en uitwerken van naaipatronen en tutorials vind ik superleuk om te doen.

Dus begon ik deze website, met online workshops, naaipatronen en een blog vol tutorials en DIY ideeën. Voor het maken van je eigen kleding en leuke en/of nuttige accessoires. Met een duidelijke uitleg en natuurlijk met een hoog recycle gehalte en de focus op duurzaamheid.

Edit 2021

De laatste maanden begint het hebben van een stoffen webshop steeds meer te knellen in mijn hoofd. Zoals ik hierboven al schreef: ook al zijn de stoffen zo duurzaam mogelijk geproduceerd, er blijven toch grondstoffen en productie processen voor nodig.
En dat past niet meer bij me!
Ik ben ervan overtuigd dat er al genoeg op de wereld IS.
Dat het veel duurzamer is om de kleding die al bestaat om te toveren tot iets nieuws, of om kapotte kleding te repareren.
En om nieuwe dingen zoveel mogelijk te maken van oud of bestaand textiel.
Dus het is tijd om mijn hart te volgen, want dat voelt het best.
De stoffen webshop bestaat nu nog wel, maar ga ik langzaam afbouwen.
Gelukkig zijn er tegenwoordig op steeds meer plaatsen duurzamere stoffen te koop, voor als we wél nog eens ergens een lap stof voor nodig hebben!

🍀

Ik hoop jullie op deze website te blijven inspireren tot een creatieve en duurzame lifestyle.
En ik hoop dat ik jullie veel kan leren over het repareren, re-stylen en recyclen van oude kleding en textiel. Zodat steeds meer mensen weer bewuster omgaan met de spullen die wel hebben, tegen overconsumptie en voor een eerlijkere en groenere wereld!

Lees verder

• Bekijk de  Online NaaiSchool  voor (naai)lessen op het gebied van duurzaam naaiwerk & het creëren van een eerlijke, duurzamere, bewuste garderobe

.

Dit bericht heeft één reactie

 1. Kitty Warmerdam

  Hoi Marieke,

  Ik kan me helemaal vinden in wat je schrijft. We putten de aarde al zò enorm uit en produceren ook nog eens enorm veel afval, dat we beter kunnen hergebruiken wat er is.
  Ik blijf je volgen en lees graag je ideeën hierover.
  gr.
  Kitty

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.