Home » Blog » Stof bedrukken met textielverf

Stof bedrukken met textielverf

Leuk om te doen, niet moeilijk, snel klaar en vooral heel erg verslavend: zelf stof bedrukken! Als je eenmaal begint zijn de mogelijkheden eindeloos. Varieer met kleuren en patronen en maak je stoffen of oude kleding, en dus ook je creaties, persoonlijk en uniek.
Deze techniek is ook nog eens heel handig bij het camoufleren van een vlek in je kleding, zodat je kledingstuk weer een tijdje mee kan.

Je kunt stof bedrukken door te sjabloneren, bestempelen of zeefdrukken. In deze DIY lees je hoe!

Stof bedrukken met sjablonen en textielverf
Hiervoor heb je een sjabloon naar keuze nodig, een potje textielverf en een (tamponeer) kwast.
Sjablonen kun je kopen in een hobbywinkel, of heel makkelijk zelf maken met  Freezer Paper .
Freezer Paper is papier met aan één kant een plak-laagje. Zo kun je het papier op je stof strijken, waardoor het niet verschuift. Na het sjabloneren verwijder je het makkelijk van de stof en je kunt het zelfs meerdere keren gebruiken per sjabloon.

1. Teken een patroon op de papieren kant van het Freezer Paper en knip of snij het uit

2. Strijk het Freezer Paper op de stof met de glanzende kant van het papier naar beneden, op de plaats waar je je opdruk wil hebben. Strijk gewoon over de papieren kant van het freezer paper heen, heel even is genoeg en het papier zit vast.

3. Breng de textielverf aan met de kwast, niet al te dik maar wel goed dekkend. Leg een stuk karton onder de stof om de tafel te beschermen.

4. Laat de verf drogen en verwijder voorzichtig het Freezer Paper. Je kunt het sjabloon nog paar keer gebruiken als je wil! Strijk als de verf goed droog is over de textielverf heen, op de achterkant van de stof, om het te fixeren. Een dunne katoenen doek eroverheen leggen en daarover strijken kan ook.

Stof bedrukken met Stempels en Verf of Inkt
Om stof te bestempelen heb je ook textielverf nodig en eventueel een kwast. Stempelen met een watervaste inkt kan ook. Een stempel kun je kopen of zelf maken. Bijvoorbeeld van een gum of een aardappel. De kruissteek-stempel die je hier ziet maakte ik zelf van een gum door de vorm uit te gutsen.

1. Breng de textielverf aan op je stempel, bijvoorbeeld met een kwastje of door de stempel in een laagje textielverf of inkt te drukken.

2. Druk de stempel op de stof en verwijder hem voorzichtig. Als de verf of inkt droog is, fixeer je hem weer door te strijken op de achterkant van de stof, of leg er een dunne doek overheen en strijk over de doek.

Stof bedrukken door te zeefdrukken
Zelf je stof zeefdrukken kan ook. Zeefdrukken doe je met een zeefdruk-raam: een houten frame dat bespannen is met een heel fijn gaas. Je snijdt ook hiervoor eerst een sjabloon uit speciaal waterbestendig papier, plaatst het zeefdruk-raam er overheen en wrijft de verf in de stof door het met een rubber over het zeefdruk-raam te verspreiden.
Je hebt heel handige kant-en-klare Zeefdruk-Kits bij  Bobbinhood.

Welke Stof kun je het best gebruiken?
Gebruik een natuurlijke stof, van katoen (katoenen tricot kan ook) of linnen. Zorg dat de stof gewassen en gestreken is voordat je begint, anders heb je kans dat de verf niet goed hecht. Printen op effen stoffen kan natuurlijk altijd, maar printen op bedrukte stof geeft ook een erg leuk effect!

Welke verf kun je het best gebruiken?
Ik heb hier Decorfin Textielverf gebruikt, en als ik inkt gebruik dan is dat Versacraft. Mijn ervaring is dat deze goed blijven zitten, ook in de was.

Aan de slag! En laat je creativiteit de vrije loop 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.