Gaatjes repareren in breiwerk

Een gaatje in je gebreide trui, sokken of handschoenen is super jammer! Vooral als het je lievelings kledingstuk is. Zonde om weg te gooien, want deze gaatjes in breiwerk kun je ook repareren. Hier zie je hoe je dat kunt doen!

Een gaatje kun je dichten met speciale stopwol. Ik kreeg ooit van verschillende mensen hun oude lading stopwol, maar ik denk dat het ook nog wel te koop is.
Is je kledingstuk wat grover gebreid, dan kun je ook een restje dikkere wol of garen gebruiken. Of gebruik het restgaren van je breiwerk als je het zelf gebreid had!
Verder heb je een stopnaald nodig en een schaar.

Stopwol om gaatjes mee te repareren

Gaatjes dicht weven

Gaatjes kun je op verschillende manieren dichten, ik doe dat hier door de draad te weven. Eerst ga ik steeds van links naar rechts en weer terug, daarna ga ik van boven naar beneden en weer terug. En daarbij weef ik dus mijn naald door de horizontale draden heen.

De eerste rij gaat steeds door de linker of rechter kant van het V-tje van het breiwerk.
Ik begin ruim onder het gat, waar het breiwerk nog stevig is.

Gaatjes in Breiwerk dichtmaken

Daarna ga ik heen en weer, steeds door de steekjes van het bestaande breiwerk heen.
Ook weer links en rechts ruim voorbij het gat.
Op de plaats van het gat kan ik niet door de steekjes heen en sla ik een stukje over.

Gaatjes in Breiwerk repareren

Als ik ruim boven het gat ben dan ga ik verder met weven van boven naar beneden.

Gaatjes in breiwerk repareren met stopwol

Ik weef steeds door de gele steekjes van de horizontale draden.
Op de heenweg ga ik onder een andere draad door dan op de terugweg, om en om dus, zodat je een mooie geweven structuur krijgt. Op de plaats waar het gat zit weef ik om en om door de losse horizontale draden heen.

gaatjes breiwerk visible mending

En zo ga ik door tot het hele gat bedekt is!
Daarna werk ik de losse draden weg aan de binnenkant.

Gaatjes breiwerk dicht weven

Visible Mending

Ik repareerde deze handschoen met een contrasterende draad. Ik vind het mooi om de reparatie goed te kunnen zien. Het bewijs dat ik mijn oude kleding koester 🙂
Maar je kunt natuurlijk ook een bijpassende draad gebruiken als je de reparatie minder goed wil zien!

Gaatjes in Breiwerk repareren

Bekijk de Video

Ik maakte een video waarin je ziet hoe ik met deze techniek een gat repareer in de elleboog van een vest. Ik maak het weefwerk daar andersom (dus eerst de verticale draden), maar de techniek is hetzelfde! Je ziet de video hier op youtube:

Repareer jij ook je gebreide kledingstukken? Op deze manier of anders? Ik vind het leuk om te horen!

Verder Lezen

• Meer manieren van repareren? Kijk in de  Blog Archieven
• In het  Duurzame Garderobe Project  gaan we aan de slag met het repareren, recyclen en restylen van je oude kleding

.

Dit bericht heeft 9 reacties

 1. Loes

  Dat stoppen van gaten in sokken heb ik vroeger van mijn moeder geleerd. Dus ja een goede tip scheelt weer een nieuwe set handschoenen.

 2. Mie Lauwers

  Brei je zelf sokken? Hou de overschotjes van de wol bij. Dan heb je bij een eventueel gat de perfecte kleur om het te stoppen.

  1. Marieke - SewNatural

   Ik brei zelf (nog) geen sokken, maar goede tip!

 3. Marinus

  Breien kan ik niet (wel in groep zeven ooit les in gehad), maar wel ooit sokken leren stoppen van (een) schoonmoeder. Nu dit tegengekomen op zoek naar een nette manier om een paar gaatjes in m’n wollen truien te repareren. Ik kan me voorstellen dat het makkelijker gelijkmatig gaat als je een contrasterende kleur gebruikt, maar dat vond ik wat te gortig op m’n schouder 😉
  Dank voor de tip!

  1. Marieke - SewNatural

   Haha, nee dan is een bijpassende kleur beter inderdaad! 🙂

 4. Daniëlle

  Ik zag je artikel vorige week voorbij komen en dacht dat moet ik onthouden. Vandaag tref ik bij toeval een wollen sok in de was met een gat erin. Natuurlijk gelijk je tip uitproberen en… Het is gelukt!! Dank je wel!!

  1. Marieke - SewNatural

   Wat leuk, goed gedaan! 🙂

 5. Ria

  Hoe zou ik deze techniek kunnen toepassen op een gevoerde balaclava? Het weven zal me mss wel lukken maar het afwerken zal niet makkelijk zijn

  1. Marieke - SewNatural

   Hoi Ria, je kunt het gat gewoon dicht weven zoals hierboven. Daarna kun je de uiteinden van de draad wegwerken door ze aan de achterkant van het breiwerk tussen de draadjes door te weven. Dus tussen het breiwerk en de voering in. Dit gaat op gevoel, want je kunt het iet zien. Laat een stuk verderop de draadjes naar boven komen en knip ze dan af, vlak naast de stof. Zo zitten ze aan de binnenkant van je werk.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.