Gaatjes repareren in breiwerk

Een gaatje in je gebreide trui, sokken of handschoenen is super jammer! Vooral als het je lievelings kledingstuk is. Zonde om weg te gooien, want dat gaatje kun je ook repareren. Hier zie je hoe je dat kunt doen!

Een gaatje kun je dichten met speciale stopwol. Ik kreeg ooit van verschillende mensen hun oude lading stopwol, maar ik denk dat het ook nog wel te koop is.
Is je kledingstuk wat grover gebreid, dan kun je ook een restje dikkere wol of garen gebruiken.
Verder heb je een stopnaald nodig en een schaar.

Gaatjes kun je op verschillende manieren dichten, ik doe dat hier door de draad te weven. Eerst ga ik steeds van links naar rechts en weer terug, daarna ga ik van boven naar beneden en weer terug. En daarbij weef ik dus mijn naald door de horizontale draden heen.

De eerste rij gaat steeds door de linker of rechter kant van het V-tje van het breiwerk.
Ik begin ruim onder het gat, waar het breiwerk nog stevig is.

Daarna ga ik heen en weer, steeds door de steekjes van het bestaande breiwerk heen.
Ook weer links en rechts ruim voorbij het gat.
Op de plaats van het gat kan ik niet door de steekjes heen en sla ik een stukje over.

Als ik ruim boven het gat ben dan ga ik verder met weven van boven naar beneden.

Ik weef steeds door de gele steekjes van de horizontale draden.
Op de heenweg ga ik onder een andere draad door dan op de terugweg, om en om dus, zodat je een mooie geweven structuur krijgt. Op de plaats waar het gat zit weef ik om en om door de losse horizontale draden heen.

En zo ga ik door tot het hele gat bedekt is!
Daarna werk ik de losse draden weg aan de binnenkant.

Ik repareerde deze handschoen met een contrasterende draad. Maar je kunt natuurlijk ook een bijpassende draad gebruiken als je de reparatie minder goed wil zien!

Repareer jij ook je gebreide kledingstukken? Op deze manier of anders? Ik vind het leuk om te horen!

.

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.