Tips voor het werken met PDF NaaiPatronen

Leuke naaipatronen zijn niet alleen te vinden in tijdschriften of als los naaipatroon, maar ook vaak als PDF Download. Veel onafhankelijke naaipatroon designers, maar ook de bekende naaitijdschriften, bieden hun naaipatronen vaak aan als PDF om thuis uit te printen en in elkaar te plakken. Deze patronen zijn soms gratis, of anders goedkoper dan wanneer je een geprinte versie bestelt. Maar je moet er zelf dus ook nog wat voor doen! Knippen en plakken dus.
Hier zie en lees je wat tips voor het werken met PDF NaaiPatronen!

Het printen van het PDF Patroon

• Let bij het printen goed op (bij de printer instellingen) dat je het patroon op het goede formaat afdrukt. Je kunt een afdruk vergroten of verkleinen, maar het is in dit geval belangrijk dat je uitprint met een grootte van 100%. Zo weet je zeker dat de patroondelen het juiste formaat hebben en je kledingstuk dus ook. Mijn printer staat standaard op iets van 107%, dus ik moet het altijd handmatig aanpassen. Vergeet dit niet te doen!
• Het patroon heeft meestal een test-vierkant op de eerste pagina staan, van bijvoorbeeld 4×4 inch of 10×10 cm, zodat je kunt controleren of je het patroon op het goede formaat hebt uitgeprint. Print als eerste alléén deze pagina met het test-vierkant uit, als het formaat klopt kun je de rest van de pagina’s uitprinten.
• Laat de A4-tjes op de volgorde van uitprinten liggen, dit is ook meestal de volgorde waarin je ze straks aan elkaar moet gaan plakken.

TIPS

• Je kunt ervoor kiezen om ook de werkbeschrijving uit te printen, ik doe dit zelf niet met het oog op papierverspilling en duurzaamheid. Ik vind het ook prima om de beschrijving te lezen op mijn laptop.
• Je kunt ook gerecycled papier gebruiken om je patroon op te printen: heb je A4-tjes liggen met een lege achterkant (zoals mislukte printjes, post die je weg wil gooien, kindertekeningen die je weg wil doen) dan kun je deze gebruiken om je patroon op uit te printen. Dat scheelt weer papier!

De patroon onderdelen uitknippen

• Alle stukken van het patroon staan in een afgebakende rechthoek. Deze rechthoeken knip je eerst uit, daarna plak je ze aan elkaar tot een groot patroonblad.
• Je kunt ervoor kiezen om de papieren aan elkaar te plakken met plakband of met een plakstift.
• Wil je plakband gebruiken, knip de afgebakende rechthoeken dan helemaal rondom uit. Wil je lijm gebruiken, knip dan steeds één zijkant (b.v. links) en de boven- óf onderkant van de A4-tjes af. Zo creëer je een plakstrip waar je je plaksel later op kunt smeren.
• Je kunt de bladen bijknippen met een papierschaar, of snijden met een rolmes en lineaal. Houd er rekening mee dat het snijblad van je rolmes bot kan worden als je er papier mee snijdt!

Het patroon in elkaar plakken

Bij een groot patroon staat er meestal een tekening met het eindresultaat van het patroonblad, hierop is te zien hoe het patroonblad eruit komt te zien als je alle blaadjes aan elkaar hebt geplakt. Welke blaadjes je waar aan elkaar moet plakken staat in de beschrijving van het patroon.
• Langs de randen van elk A4tje staan figuurtjes met daarin een getal en/of letter erin. Je plakt dan bijvoorbeeld de ‘A1’ van de ene pagina aan de ‘A1’ van de andere pagina, etc.
• Plak eerst de papieren in rijen horizontaal aan elkaar, plak deze rijen daarna aan elkaar tot het hele patroonblad.
• Plak de papieren aan elkaar met plakband op de achterkant (over de hele lengte van het papier).
• Of plak de papieren aan elkaar met een plakstift, laat dan bij het uitknippen van de rechthoeken een plakrand zitten aan één zijkant en b.v. de bovenkant van elk geprint vel, zoals hierboven beschreven.

Als alle papieren en rijen aan elkaar zitten is je patroon klaar om te gebruiken, net als een kant-en-klaar naaipatroon! • Je kunt ervoor kiezen om het patroonblad intact te laten en de patroondelen over te nemen op patroonpapier.
• Ik kies er zelf vaak voor om de patroondelen in de juiste maat gewoon uit mijn patroonblad te knippen. Dit kan omdat de patroondelen meestal los van elkaar staan en elkaar dus niet overlappen.
• Ben je niet zeker van de maat, wil je eerst een test-kledingstuk naaien, of moet je je patroon vaak ergens aanpassen in de breedte, de lengte of qua pasvorm, neem het dan wel eerst over op patroonpapier! Het is even wat meer werk, maar het is zonde om je patroonblad stuk te knippen en later weer opnieuw te moeten uitprinten, knippen en plakken.

Meer Lezen:

• Meer leren over het zelf naaien van kleding?  Bekijk de Online Naai Cursussen
• Of PDF NaaiPatronen

.

Dit bericht heeft 8 reacties

 1. Gea Kruize

  dat is handig zeg.
  Ja daar heb je wat aan, prachtig.
  Even een vraag: als ik een leuke patroon vindt op Pinterrest dan kan ik die downloaden op 100% en dan zelf vergroten???

  Vriendelijke groet Gea

  1. Marieke - SewNatural

   Hoi Gea, dank je!
   Je kunt het beste de instructies van het patroon lezen om te weten op welk formaat je het uit moet printen. Vaak staat er een controle vierkant bij met maten, zodat je kunt controleren of je afdruk het goede formaat heeft.

  2. wlma janssen

   hoi Gea ik wil ook graag een patroon van pinterest downloaden maar hoe gaat dat ik krijg het niet voor mekaar

 2. Arie

  Hallo,

  Ik probeer een patroon van een flared brook te printen van Pinterest. Het vergroten bij de printopdracht lukt, maar blijft er nog steeds maar een pagina om te printen. M.a.w. waar het hele patroon eerst op maar 1 pagina stond, staat nu maar een deel van het patroon op die ene pagina. Hoe krijg ik alle pagina’s/het hele patroon geprint?

  1. Marieke - SewNatural

   Meestal heb je in het print-scherm een optie op te kiezen voor ‘alle pagina’s’ of om één bepaalde pagina uit te printen. Misschien staat die instelling niet goed?

 3. Angelique

  Bedankt voor deze handige tips.

  Vandaag heb ik voor het eerst geprinte PDF-patronen gebruikt – na een pauze ruim 20 jaar probeer ik mijn oude hobby weer op te pakken.

  Ik heb een papiersnijmachine in de kast staan (Kaiser hobby cut 4) en vind het erg fijn om hiermee de niet-bruikbare randjes af te snijden. Ik verleng de kniplijnen tot de rand van het papier zodat het makkelijker is de bladen aan de rand van het mes van de snijmachine te kunnen leggen. Om fouten te voorkomen arceer ik met een potlood een klein stukje van de af te snijden/knippen randen.

 4. Jacqueline heeren

  Bedankt voor de duidelijke uitleg , ik ga het zeker proberen .
  Jacqueline

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.