Tips voor het netjes opnaaien van een Applicatie

Een saai, effen kledingstuk, of je oude kleding waar je op uitgekeken bent, krijgt weer een heel nieuw leven als je het ‘Pimpt’. Dat kan heel eenvoudig, bijvoorbeeld door er een Applicatie op te naaien. Applicaties kun je kant en klaar kopen, of zelf maken van stof.
Ook ideaal om over een gaatje of vlek te naaien!
Hier lees je hoe je zelf een applicatie kunt maken van stof en hem daarna netjes kunt vastnaaien op je kledingstuk of tas.

Een applicatie zelf maken van stof

Zoek een mooi plaatje uit (b.v. via google of pinterest), teken het over op papier of print het uit en knip het netjes uit. Leg je mal ondersteboven op de papieren kant van een stuk Vliesofix (dit is een dubbelzijdig plak vlieseline, heel handig bij het maken van applicaties).

Knip het vliesofix uit, ruim om je tekening heen, en strijk het op de achterkant van de stof die de applicatie gaat worden (de foto links is een beetje onduidelijk, sorry!). Je legt het vliesofix met de papieren kant naar boven op de stof en strijkt er gewoon direct met je strijkijzer overheen. Het vliesofix plakt nu aan je stof.

Knip het plaatje uit de stof (laat het papier nog op de achterkant van de stof zitten). Gebruik een papierschaar bij het knippen! Je hebt nu een mooi plaatje van stof, klaar om te gebruiken als applicatie.

Pulk het papier van de achterkant van je plaatje af, de plaklaag van het vliesofix komt nu tevoorschijn. Leg het plaatje op de plaats waar hij moet komen op je kledingstuk of tas. Leg voorzichtig een vochtige (thee)doek over het plaatje heen en pers een paar seconden met je strijkijzer op de plaats waar het plaatje ligt.
Strijk niet heen en weer! Is je plaatje groot, til dan steeds je strijkijzer op en pers het plaatje stukje voor stukje vast op de stof eronder. Laat de stof nu eerst goed drogen.

De applicatie vastnaaien

Als de stof met de applicatie goed droog is, kun je hem gaan vastnaaien. Dat kun je doen met een zigzag-steek. Hier lees je wat tips!

• Gebruik het liefst garen in een bijpassende kleur, stel je naaimachine in op een steekbreedte van minimaal 3 en een steeklengte van ± 0,5 . De zigzagjes komen zo redelijk dicht bij elkaar.
• Begin met zigzaggen op een hoekpunt, als die er is (bij dit voorbeeld zou dat linksboven kunnen zijn, maar het maakt niet echt uit waar je begint).
• Naai rustig en volg de lijnen van het plaatje met de naald, zodat de naald steeds aan de rechterkant vlak langs de stof van de applicatie gaat.

Tips voor het naaien van hoeken

Soms lukt het niet om scherpe bochten te halen door de stof langzaam mee te draaien tijdens het naaien. Of je moet de hoek om. Je zult dan de stof handmatig moeten bijdraaien. Doe dit altijd met de naald IN de stof en het naaivoetje omhoog! Hier wat tips, zodat er geen gaten in je zigzag-stiksel ontstaan:
– Bij een scherpe bolle bocht: draai de stof bij, met de naald in de stof aan de rechter kant
– Bij een scherpe holle bocht: draai de stof bij, met de naald in de stof aan de linker kant
– Bij een buiten hoek (op de foto hieronder rechts): zigzag door tot je bij de hoek bent, zorg dat de naald aan de rechterkant zit, zet de naald in de stof, doe het naaivoetje omhoog, draai de stof 90 graden, doe het naaivoetje weer omlaag en naai verder. Je naait na de hoek dus een stukje over de zigzag van voor de hoek heen.
– Bij een binnen hoek (op de foto hieronder links, en op de foto hierboven): zigzag een stukje door tot voorbij de hoek, zorg dat je naald in de linker positie zit en in de stof zit, doe het naaivoetje omhoog, draai de stof 90 graden, doe het naaivoetje weer omlaag en naai verder. Nu naai je dus ook voor en na de hoek een stukje over elkaar heen.

Ben je helemaal rond, werk de draad dan af. Het meest netjes is om niet over het begin van het stiksel heen te naaien, maar om de draden lang af te knippen, met een naald naar de achterkant van de stof te brengen en er een knoopje in te leggen.
Je applicatie is nu klaar en heel netjes afgewerkt!

Nog wat Tips

• Maak je een applicatie van tricot stof, bijvoorbeeld op een t-shirt? Dat gaat op dezelfde manier, maar je hoeft dan niet persé  een zigzag-steek te gebruiken langs de randen. Naai de applicatie vast met een (rechte) stretch-steek.
• Een applicatie(tje) is ook heel nuttig om te naaien over een gat of vlek in je kleding.

Lees meer

• Maak je kledingstuk weer hip door de stof te  bedrukken met textielverf
•  Gaten repareren met een applicatie

 

Dit bericht heeft 6 reacties

 1. Myriam

  Marieke wat leg jij alles goed uit zeg !!! Ik ben maar een beginner met naaien maar met jou uitleg kom ik toch een heel stuk verder .

 2. Joke

  Wat een super tip een bakje onder de locker maken bedankt hier voor
  Groetjes joke

 3. anja08

  hele goede tips voor reparatie

 4. Desirée

  Wat een super duidelijke omschrijving heb je gemaakt. Ik kan niet wachten om er mee aan de slag te gaan!

 5. Wil

  Kun je dit ook op deze manier doen bij quilten

  1. Marieke - SewNatural

   Dat kan ook op deze manier, maar dan blijf je wel het zigzag-stiksel rond de applicatie zien. Bij een quilt zie je ook vaak dat de stofranden van de applicatie naar binnen worden gestreken en dat de applicatie daarna langs de omgevouwen stofrand wordt vastgenaaid.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.