Gaten repareren met een Applicatie

Een gat in je kleren, het kan altijd gebeuren! Soms slijt een kledingstuk op een bepaalde plaats, of je blijft ergens aan hangen en je hebt een scheur, of je kinderen hebben alwéér gaten in hun knieën.. Meestal is je kledingstuk verder nog prima, dus zonde om weg te gooien. Daarom laat ik nu zien hoe je zo’n gat op een leuke manier kunt repareren door er een applicatie overheen te naaien.
Kies een restje stof uit, bijpassend of contrasterend en bedenk een leuke vorm. Vooral bij kinderkleren kun je er iets leuke en origineels van maken!

Nodig

• Restjes stof
• Vliesofix
• Bijpassend naaigaren
• Naaimachine, strijkplank, strijkijzer, naaigerei

De applicatie(s) maken

Neem een restje stof en strijk een stukje vliesofix op de achterkant. Teken nu op de papieren kant van het vliesofix een vormpje, of gewoon een ovaal of een rechthoek en knip dit uit. Zorg dat de vorm groter is dan het gat. Je hebt nu de applicatie die je over het gat heen kunt naaien.

De applicatie bevestigen

Trek het papier van de achterkant van de applicatie af en leg hem over het gat heen, met de plakkerige kant naar beneden. Leg een vochtige doek op de applicatie en pers met je strijkijzer even kort de applicatie vast.

De applicatie moet nu nog vastgenaaid worden, anders blijft hij niet goed genoeg zitten. Dit kan met de naaimachine of met de hand.

Wil je met de naaimachine naaien, dan kun je er soms niet bij, bijvoorbeeld bij de knieën van een lange broek. Je kunt in dat geval de zijnaad van de broekspijpen met een tornmesje voorzichtig openmaken. Daarna naai je de applicatie vast en als laatste naai je de zijnaad weer netjes dicht over het originele stiksel.

Tips voor het netjes vastnaaien van de applicatie

• Naai de applicatie vast met een zigzag-steek, met een korte steekafstand. Naai vlak langs de zijkant van de applicatie.
• Naai bij een grote (knie)lap ook nog een paar keer over de applicatie heen, van links naar rechts, met een rechte steek. Voor wat extra stevigheid.

Meer lezen

• Meer Kleding naai- & recycle Inspiratie?   Bekijk de online Duurzame Garderobe van SewNatural!

.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.