Tips voor het maken van een Me-Made Garderobe

Je wilt je eigen kleding gaan maken, leuk! Het is geweldig om te doen, maar wat zou je eens gaan maken? Er is zoveel keus! En je ziet zoveel mooie creaties voorbij komen op sociale media! Je zou alles wel willen maken, maar die gedachte werkt juist weer verlammend en er komt niks uit je handen. Geeft niks, heb ik ook wel eens 😉

Hier lees je wat tips voor het plannen van je Homemade Wardrobe, zodat de kleding die je maakt of vermaakt écht bij jou past. En zodat je het vaak en met veel liefde aantrekt. Want het zou zonde zijn als je veel tijd en moeite in je zelfgemaakte of ‘refashioned’ kledingstuk hebt gestoken en het ligt daarna te verstoffen achter in de kast!

Een succesvolle Zelfgemaakte Garderobe in zes stappen

1 Wat draag je veel en vaak?

Ga eens bij jezelf na wat voor kleding type je bent. Wat ligt er in je kast? Wat draag je het vaakst? Wat grijp je gelijk weer van de waslijn zodra het droog is?
Ga je voor casual, of moet je netjes zijn voor je werk? Hou je van comfortabel? Het ligt aan je smaak en aan je dagindeling wat je vaak en graag aan hebt. Naai dan ook vooral voor jouw situatie, zodat je je zelfgemaakte kleding ook graag en vaak draagt.
Als je een spijkerbroeken persoon bent dan zul je niet vaak rokken of jurkjes dragen. Dus hoe mooi je ze ook vindt, hoe leuk het bij anderen ook is, je hoeft ze zelf waarschijnlijk niet te maken. Of niet veel, want het mag wel natuurlijk, om af te wisselen, eens uit te proberen of voor een speciale gelegenheid.

2 Wat is je stijl?

Krijg een beetje inzicht in je eigen stijl. Naast wat voor soort kleding je vaak draagt is het ook fijn om van jezelf te weten welke kleuren je goed staan. Of je houdt van printjes, strepen, polkadots, of juist niet. Welke materialen je fijn vindt om te dragen, katoen, wol of synthetisch. Dit helpt je bij het kiezen van de juiste stof. Want een hele drukke, felle print kan leuk zijn, maar een kledingstuk van die stof zou je misschien niet aan durven trekken. Maak van die superleuke, gewaagde stof dan liever een tas dan een jurk 😉


3 Wat mis je nog in je kledingkast?

Vooral bij het wisselen van de seizoenen kijk je weer eens kritisch in je kledingkast. Heb je nog kleren nodig? Trek je de items die je al hebt nog steeds graag aan? Wat mis je nog en kun je dat zelf maken? Wat is kapot en moet vervangen of gerepareerd worden? Inventariseer wat je écht nodig hebt en wat je zelf zou kunnen maken. Maak daar een lijstje van en bepaal wat de hoogste prioriteit heeft. Daarna kun je op zoek naar naaipatronen, stoffen of recyclemateriaal om mee aan de slag te gaan.

4 Maak een moodboard

Het is fijn om kleding en/of naaipatronen die je mooi vindt bij elkaar te verzamelen. Je krijgt inzicht in je stijl, je kunt naaipatronen die je leuk vindt overzichtelijk bij elkaar bewaren én als je eens inspiratie nodig hebt kun je er weer eens doorheen bladeren. Als je dan je lijstje met kleding die je nog wil gaan maken erbij pakt, kun je makkelijker bepalen welke naaipatronen en wat voor soort en kleur stof je wil gaan gebruiken.
Ik heb zelf moodboards op Pinterest, maar je kunt natuurlijk ook ouderwets knippen, plakken & schetsen en een plakboek bijhouden.


5 Hou een planning bij

Het is leuk en handig om in bijvoorbeeld een notitieboekje of op de computer bij te houden wat je wil gaan maken. Schrijf op wat je wil maken en welk patroon en welke stof je daarvoor wil gebruiken. Noteer welke maat je hebt gemaakt, plak er een stukje van je stof bij (als je een notitieboekje gebruikt). Je kunt er eventueel ook bij schrijven welke patroon aanpassingen je hebt gedaan, voor als je hetzelfde kledingstuk nog eens wil gaan maken in de toekomst. Een handig en leuk naslagwerk!

Ik maakte een invulschema waarin je alle informatie van je te maken naaiprojecten bij elkaar kunt verzamelen:
Download hier een handige naaiplanner om je eigen me-made Wardrobe planning bij te houden !


6 Verzamel je stoffen, patronen en recycle projecten

Weet je wat je wil gaan maken dan kun je stoffen en naaipatronen gaan verzamelen en je oude te recyclen of te repareren kleding erbij pakken!
En daarna heerlijk aan de slag, maak de Me-made Wardrobe van jouw dromen 🙂

Extra:

Download hier een handige naaiplanner om je eigen me-made Wardrobe planning bij te houden !

Lees meer:

• Blog: Hoe maak je tijd voor je NaaiHobby
Een Duurzame Garderobe opbouwen? Doe mee met het Eerlijke Garderobe Project

Leren naaien via online naailes? Bekijk de SewNatural Academy
.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.