Waar vind je Stoffen voor je NaaiProject?

Leuk, je hebt een naaipatroon gevonden en je hebt al helemaal in je hoofd hoe je nieuwe kledingstuk eruit gaat zien! Maar waar vind je nou de perfecte stof voor je naaiproject? Met de goede kleur, van het goede materiaal en de juiste dikte? Hier lees je wat tips over waar je op stoffenjacht kunt gaan.

Op de (lapjes)markt
In grotere steden heb je een of twee keer in de week een markt waar ook wel eens stoffen- en fournituren kramen staan. Je hebt daar vaak veel keuze uit modestoffen, voor een niet al te hoge prijs. Ideaal voor als je nog niet zoveel naaiervaring hebt of eerst een proefmodel van een kledingstuk wil maken. Het nadeel is dat goedkopere stoffen van minder goede kwaliteit zijn, ze zullen eerder verslijten of verkleuren.
In Utrecht heb je de wekelijkse lapjesmarkt op zaterdag, dan staan er twee straten vol met stoffenkramen met ontzettend veel keuze en variatie in kleuren, materialen en kwaliteit. Zo’n soort markt heb je misschien wel in meer steden, maar in Utrecht heb ik gewoond dus die ken ik 😉

In stoffenwinkels
Ze zijn een tijdje bijna weggeweest, maar nu zie je ze weer wat vaker: stoffenwinkels. Ook hier vind je veel modestoffen net als op de markt.

Op de StoffenBeurs
Af en toe worden er stoffenbeurzen georganiseerd (zoals het StoffenSpektakel). Daar komen stoffen-, patronen- en fourniturenwinkels dan de hele dag naartoe en heb je de mogelijkheid om in hun kraampjes je inkopen te doen. Veel keuze bij elkaar!

Via internet
Op internet bestaan ook een aantal stoffenwinkels. Daar kun je vanuit huis je stoffen uitkiezen en bestellen. Je hebt stoffen webwinkels in veel verschillende soorten. Sommigen verkopen erg goedkope stoffen, van mindere kwaliteit. Anderen verkopen wat exclusievere stoffen merken, die van betere kwaliteit zijn maar natuurlijk ook wat duurder.
Een nadeel is natuurlijk dat je de stoffen niet kunt zien en voelen in het echt voordat je ze koopt. Lees daarom goed de beschrijving die bij de stof staat. Soms kun je bij een stoffen webwinkel eerst een proefstaaltje opvragen.

In de kringloopwinkel/ op de rommelmarkt
Tweedehands lappen stof vind je soms ook bij kringloopwinkels of op rommelmarkten. Ze zijn vaak ongebruikt, maar soms wel een beetje muf. Je kunt er nog prima mee werken als je ze eerst even uitwast! Soms zitten er prachtige vintage exemplaren tussen. En de minder mooie kun je gebruiken als je een proefmodel wil naaien van een kledingstuk.

Duurzaamheid
Ik ben zelf een erge voorstander van duurzame kleding. Gemaakt van eerlijke materialen en geen massaproductie. Daarom is het zelf naaien van je kleding natuurlijk de duurzaamste optie. Denk bij het naaien van kleding dus ook eens aan ‘groene’ stoffen zoals biologisch katoen, bamboe en tencel. Deze stoffen zijn vaak wat duurder dan het gangbare alternatief. Maar ze zijn van goede kwaliteit, de productie is beter voor het milieu én voor de producenten en de stoffen zijn beter voor jouw lijf en gezondheid.

Wat tips voor duurzaam naaiwerk:
• Gebruik biologisch geproduceerde stoffen (b.v. via SewNatural)
• Probeer je stof economisch te gebruiken, hou zo min mogelijk restjes over of gebruik je restjes voor iets anders
• Verzorg je kleding goed, zodat hij langer meegaat
• Repareer of hergebruik kapotte kleding, gooi niet zomaar weg
• Gebruik eens oude gordijnen, XXL-kleding, tafelkleden of lakens om iets van te naaien, daar zit ontzettend veel stof in die je kunt hergebruiken

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.