Zelf BiaisBand maken

Zelf Biaisband maken om je kledingstuk netjes mee af te werken is leuk, handig en helemaal niet zo moeilijk. Met wat stof en een beetje geduld maak je zelf je Biaisband in elke gewenste kleur of van je favoriete stofje. Je hebt zelfs hele handige apparaatjes die het werk nog wat makkelijker maken!

En heb je de slag te pakken? Dan maak je op bijna dezelfde manier nu ook je eigen Paspelband, ook in elke gewenste kleur 😉

Nodig
• Stof in de gewenste kleur, het liefst geweven katoen, niet te dik
• (Quilt)liniaal, potlood, schaar, eventueel snijmat & rolmes
• Strijkijzer & strijkplank
• Eventueel een biaisband-maker in de gewenste breedte

Stap-voor-stap
Biaisband wordt schuin van draad geknipt, zo is het een beetje rekbaar en kun je het ook gebruiken om ronde stukken stof af te werken. We gaan dus diagonale stroken stof knippen:

• Neem je lap stof en zorg dat de zijkanten allemaal recht van draad geknipt zijn.
• Vouw de punt van de stof rechtsonder naar de lange kant erboven, zodat er een driehoek ontstaat. De vouw van de stof loopt precies diagonaal, je hebt nu de schuin-van-draad richting bepaald. Strijk deze diagonale vouw even goed in de stof.
• Vouw de stof weer open en knip over de diagonale vouw heen.

Ik maak in dit voorbeeld biaisband van 1,25 cm breed. Knip hiervoor stroken stof van 2,5 cm breed, evenwijdig aan de eerste geknipte lijn, diagonaal dus. Ik vind snijden met een rolmes het nauwkeurigst, maar netjes knippen kan ook.
(Maak je smaller of breeder biaisband, knip dan steeds stroken stof die twee keer zo breed zijn als het biaisband moet worden).

De stroken stof die je nu hebt naai je aan elkaar. Leg steeds twee stroken met de goede kant op elkaar in een hoek van 90 graden, zoals op de foto links onder. Er steekt aan twee kanten een klein driehoekje uit.
Naai de stroken op elkaar, waarbij je begint en eindigt op de plaats waar de kleine uitsteekseltjes en de stroken stof samen een hoek maken.
Vouw de stof open en strijk de naad open. De twee uitsteekseltjes aan de zijkant knip je eraf.
Ga zo door tot je een lange strook stof hebt, genoeg om al je stofranden mee af te werken.

Van deze strook stof gaan we het biaisband strijken. Je hebt hier hele handige apparaatjes voor, waar je de stof doorheen trekt, zodat de zijkanten van de strook stof naar binnen worden gevouwen (zie hieronder rechts). Ik had niet de goede maat in huis voor mijn biaisband , dus ik deed een trucje met kopspelden (zie hieronder links), als volgt:

• Steek een speld door de hoes van je strijkplank, zodat er een opening van 2,5 cm tussen het begin en eind van je speld zit.
• Op ± 3 cm rechts van de eerste speld steek je nog een speld, maar nu met een opening van 1,25 cm. Zorg dat de smalle opening (rechts) precies in het midden zit ten opzichte van de brede opening (links).

Als je nu de strook stof onder de speldjes door trekt, of door het biais-apparaatje heen, zie je dat de zijkanten van de stof naar binnen worden gevouwen. Aan het begin van de strook (en bij de naadjes waar de stroken aan elkaar zitten) moet je de stof even helpen met de hand, de rest gaat vanzelf.
Als je de stof door de opening heen trekt strijk je de vouwen die links en rechts in je strook stof ontstaan goed in de stof. Ga zo door tot de hele strook stof op is.

TIP
Het is ook mogelijk om je lap stof zó in tweeën te knippen en dan aan elkaar te naaien dat je al gelijk in één keer een lange strook stof kunt knippen om biaisband van te maken. Dat scheelt naaiwerk achteraf! Hoe je dat doet zie je bijvoorbeeld HIER

Hoe je je zelfgemaakte biaisband nu kunt gebruiken om je kledingstuk mee af te werken lees je  HIER .

TIP : Paspelband maken van Biaisband
Als je eenmaal bezig bent met biaisband maken dan is het maken van paspelband ook zo gebeurd! Hier een korte beschrijving:
Knip voor paspelband op dezelfde manier diagonale stroken, van ± 4 cm breed, en naai zoveel stroken aan elkaar als je nodig hebt.
De zijkanten van de stroken naar binnen vouwen en strijken hoeft nu niet, je vouwt de strook dubbel met de goede kant naar buiten.
Leg er nu een rond koord tussen en naai het paspelband vlak langs het koord dicht.
Gebruik bij het verwerken van het paspelband een ritsvoetje en zet de naald in de meest linkse stand, zo kun je het paspelband verwerken in de naad van je naaiwerk en zo strak mogelijk langs het koord stikken.

.

7 reacties

 1. hennie van der velde zegt:

  Biaisband maken heb ik al eerder van je geleerd, bij een vorig blog van jou. Je hebt her goed uitgelegd!
  Ik vond het zo leuk, dat ik het zelfs een poosje voor de lol gedaan heb om te oefenen. Gewoon van niet gebruikte katoen. Ik heb het later gebruikt voor het ombiezen van gerafelde handdoeken. Kunnen ze weer langer mee 😉
  Ik had alleen nog nooit van paspelband gehoord. Waar gebruik je dit voor?

  • SewNatural zegt:

   Leuk Hennie dat je al zoveel biaisband hebt gemaakt!
   Paspelband gebruik je om tussen naden te naaien, je krijgt dan een mooi afgewerkt effect met een dik, gekleurd bandje. Zoals een contrasterend randje tussen het voor- en achterpand van een kussenhoes, of tussen twee naden van kledingstuk (zijnaad van een broek etc).

 2. Vera van der Meijde zegt:

  Wat een geweldige uitleg voor het maken van biaisband. Ik heb gebruik gemaakt van de tip om spelden te steken in de strijkplank en dat werkte perfect! Nog nooit zo snel biaisband gemaakt (ook nog niet zo vaak gedaan hoor, meestal gebruik ik kant en klaar band)… Bedankt voor het delen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.