Tips voor het naaien met Tricot Stof

Naaien met tricot, stretch, jersey, ofwel gebreide stoffen, ik had er zelf altijd wat drempelvrees voor. Het rekt, het krult aan de randen, het is gewoon moeilijk om netjes te naaien. Maar ik wilde wel heel graag met tricot leren naaien! Ik wilde zelf t-shirts en hemdjes kunnen naaien, of kleding kunnen aanpassen of recyclen die van tricot gemaakt is.
En wat bleek: die drempelvrees was eigenlijk nergens voor nodig!
Net als bij zoveel dingen geldt: gewoon proberen en dan valt het best mee.

Hier zie je wat algemene Tips voor het naaien met tricot stoffen op een gewone naaimachine. (Heb je een lockmachine dan is het nog eenvoudiger, maar daar ga ik hier niet verder op in).
Overwin je Tricot angsten! 😉

Het instellen van je naaimachine

• De meeste naaimachines hebben een speciale stretch-stand om tricot stoffen mee te naaien. Zoek uit welke speciale stretch-steken jouw naaimachine heeft en gebruik die altijd bij het naaien van tricot.
• Als je gaat naaien met stretch stoffen heb je als eerste speciale naalden nodig. Gebruik stretch naalden of ballpoint naalden in je naaimachine. Die hebben een ronder puntje, waardoor de structuur van je stof niet wordt aangetast. Gewone naalden kunnen gaatjes achterlaten in je stof.
• Je kunt gewoon hetzelfde garen gebruiken als je normaal gewend bent: katoen, polyester of een combi.

Verschillende Stretch Steken

Op je naaimachine zitten meestal  verschillende soorten stretch-steken . Deze steken maken twee stiksels vooruit en weer eentje terug, zodat de naden extra stevig worden en de rek van de stof kunnen opvangen. Anders breekt je stiksel tijdens het aantrekken en dragen van je tricot kleding. Welke steken jouw naaimachine heeft staat als het goed is in de handleiding. Zoek het op en dan kun je er eens mee experimenteren op een restje stof.

Algemene Tips voor het naaien van Stretch Stoffen

• Oefen op proeflapjes (een oud t-shirt of een restje stof bijvoorbeeld), gebruik gewoon eens alle stretch steken die jouw naaimachine heeft en kijk wat er gebeurt. Naai twee lapjes op elkaar, werk de randen af met verschillende steken, doe wat leuks met siersteken en begin daarna pas aan het echte werk.
• Heb je geen stretch-steken op je naaimachine? Naai je tricot stof dan met een flauwe zigzag-steek.
• Trek tijdens het naaien niet aan de stof maar laat de naaimachine het werk doen.
• Tijdens het naaien rekt de stof soms toch een beetje uit. Strijk/ pers de stof na elke naad die je naait weer even in model.
• Voor het omzomen van de stof (bijvoorbeeld onderkant van een t-shirt of mouwtjes) kun je ook een  tweelingnaald  gebruiken. Die naait in één keer twee evenwijdige rechte stiksels aan de bovenkant van de stof, terwijl de draad aan de onderkant een zigzag maakt. Dit geeft een professionele uitstraling!

Wil je meer leren over het naaien van tricot stoffen?

Ik maakte 2 online cursussen speciaal over het naaien van Tricot stof voor jullie! De cursussen kun je gewoon vanuit huis volgen, via je computer, in je eigen tempo.
– De cursus  Naaien met Tricot Stof   is een beginners cursus, met de absolute basics over het instellen van je naaimachine en het gebruiken van je stretch-steken voor verschillende doeleinden.
– De cursus  Tricot voor Gevorderden  gaat wat dieper en bevat uitgebreide uitleg over 17 verschillende naaitechnieken met tricot stof. Alles wat je nodig hebt om te weten als je je eigen kleding wil leren (ver)maken.
Veel naaiplezier!

• Naar de Online Workshop ‘Naaien met Tricot Stof’ 
• Naar de Online Workshop ‘Tricot voor Gevorderden’

.