Tips voor het naaien met Tricot Stof

Naaien met tricot, stretch, jersey, ofwel gebreide stoffen, ik had er zelf altijd wat drempelvrees voor. Het rekt, het krult aan de randen, het is gewoon moeilijk om netjes te naaien. Maar die drempelvrees is eigenlijk nergens voor nodig!
Net als bij zoveel dingen geldt: gewoon proberen en dan valt het best mee.

TIP: Voor meer tips over naaien met tricot stof kun je vanaf nu ook een Online Workshop volgen

Hier zijn wat algemene Tips voor het naaien van tricot/ jersey stoffen op een gewone naaimachine. (Heb je een lockmachine dan is het nog eenvoudiger, maar daar ga ik hier niet verder op in).
Overwin je Tricot angsten! 😉

Het instellen van je naaimachine
• Als je gaat naaien met stretch stoffen heb je als eerste speciale naalden nodig. Gebruik stretch naalden of ballpoint naalden. Die hebben een ronder puntje, waardoor de structuur van je stof niet wordt aangetast. Gewone naalden kunnen gaatjes achterlaten in je stof.
• Je kunt gewoon hetzelfde garen gebruiken als je normaal gewend bent: katoen of polyester.
• Zet je naaimachine in de stretch-stand. Je naaimachine heeft een aantal steken speciaal voor stretch stoffen, om de rek van de stof op te vangen. Bij een gewone stiksteek zou de draad breken als je na het naaien de stof uitrekt. Waar de stretch steken precies zitten is per naaimachine verschillend. Op mijn machine moet ik het wieltje van de steekafstand helemaal omlaag draaien naar ‘stretch’ (de 3 streepjes naast elkaar is het tekentje van de stretch-stand). Op de steek-knopjes rechts zie je paarse vlakjes, dat zijn mijn stretch steken.

Verschillende Stretch Steken
• Met een rechte stretch-steek stik je de gewone naden. De naaimachine naait twee steken vooruit en dan weer een steek achteruit, waardoor je een extra stevige naad krijgt (3 steekjes over elkaar). De gewone naden kun je ook naaien met een flauwe zigzag steek. Dit gaat sneller en kost minder garen, maar is naar mijn idee ook wat minder stevig.
• Met de lock steek werk je de randen van de stof af. Tricot/ Jersey stoffen rafelen niet, maar ik vind het toch altijd fijn en mooier om de naden netjes af te werken. Afwerken kan natuurlijk ook met een gewone zigzag steek, net als bij niet-stretch stoffen.
• Met de lock steek kun je ook je naad naaien en afwerken in één keer! Net zoals met een ‘gewone’ lockmachine, maar dan is de steek wat eenvoudiger. Ik gebruik hem vaak en het werkt heel goed.
• Met de siersteken naai je bijvoorbeeld applicaties vast of naai je naden plat na het stikken (waardoor je ze niet ook nog eens hoeft af te werken, platstikken en afwerken in één keer). Deze steken zijn niet perse nodig, maar wel mooi af en toe!
• Voor het omzomen van tricot (bijvoorbeeld de onderkant van een t-shirt of de mouwen) kun je elke stretch-steek gebruiken die je wil: een rechte steek, siersteek of flauwe zigzag-steek. Als er maar rek in zit.

Algemene Tips voor het naaien van Stretch Stoffen
• Oefen op proeflapjes (een oud t-shirt bijvoorbeeld), gebruik gewoon eens alle stretch steken en kijk wat er gebeurt. Naai twee lapjes op elkaar, werk de randen af met verschillende steken, doe wat leuks met siersteken en begin daarna pas aan het echte werk.
• Er bestaan verschillende soorten tricot en jersey stoffen, de een rekt wat meer dan de ander. Voor alle stoffen geldt: probeer tijdens het naaien niet aan de stof te trekken maar laat de naaimachine het werk doen. Anders gaan de naden lubberen!
• Gebruik veel kopspelden om je patroondelen aan elkaar te spelden. Trek ook hierbij niet aan de stof! Probeer bij het spelden in de naadwaarde te blijven, anders maak je misschien gaatjes in de stof.
• Een naaimachine met boventransport is handig, die leidt ook de bovenste stof onder de je naaivoetje door, tegelijk met de onderste stof.
• Bij stoffen die heel erg rekken is het fijn om de rek er tijdens het naaien een beetje uit te halen. Dit kan bijvoorbeeld door een stuk dun papier (bijvoorbeeld patroonpapier) op de stof te leggen en hier overheen te naaien. Knip het papier op maat zodat het precies op je stofdelen past en scheur het na het naaien van de naad weer weg.
• Om de rek uit de stof te halen kun je ook naadband strijken op de plaats waar je de naad gaat stikken. Let op: naadband kun je na het stikken niet verwijderen, de rek komt op deze plaatsen dus niet meer terug! Dit wordt bijvoorbeeld gebruikt bij schoudernaden, zodat die later niet gaan uitzakken.
• Heb je geen stretch-steken op je naaimachine? Naai tricot of jersey dan met een flauwe zigzag-steek op elkaar. Of naai 3 rechte stiksels over elkaar heen, net zoals een rechte stretch-steek dat zou doen. Naai dan met een kleine steeklengte.
• Tijdens het naaien rekt de stof ondanks alles vaak toch een beetje uit. Strijk/ pers de stof na elke naad die je naait weer even in model.
• Voor het omzomen van de stof (bijvoorbeeld onderkant van een t-shirt of mouwtjes) kun je ook een tweelingnaald gebruiken. Die naait in één keer twee evenwijdige rechte stiksels aan de bovenkant van de stof, terwijl de draad aan de onderkant een zigzag maakt. Je naait deze naad met een gewone rechte steek (dus geen stretch-steek).
Meer tips voor een naaien met een Tweelingnaald lees je HIER.

De Online Workshop Naaien met Tricot Stof kun je nu HIER volgen.

18 reacties

 1. J. Van Kuijk zegt:

  Hoe komt het dat een halsbiesje niet altijd mooi plat blijft liggen? Bijv bij Sweatstof, Ook niet als het biesje kleiner is dan de hals opening? Kan dit aan het type stof liggen?

  • SewNatural zegt:

   Het kan dat de stof dan eigenlijk wat te dik is. Je kunt bijvoorbeeld ook proberen om een boordstof gebruiken om de hals etc. mee af te werken.

 2. Bedankt Marieke. Hele fijne blog waar steeds iets uit te leren valt. Ik werk zeer graag met tricot stoffen en het is echt niet zo moeilijk.. Zelf heb ik (nu) wel een overlockmachine en in combinatie met tricot stoffen is dit echt wel super, maar ben zelf ook eerst gestart met alleen een naaimachine. Met rekbare stoffen werken is ook wel een beetje vergevingsgezind (vind ik) het steekt niet zo nauw als met niet rekbare stoffen, qua pasvorm. Je kan veel kledingstukken ook maken zonder rits, zonder knopen.. het zit/draagt fijn.. snel klaar projecten. Heeft vele voordelen. ☺
  Groetjes Maria

  • SewNatural zegt:

   Ik denk dat het wel kan als de tricot niet teveel stretcht. En ik zou de stof op de plaatsen van de rits en het beleg dan eerst verstevigen door er vlieseline achter te strijken.

 3. wendy-chara zegt:

  hallo, bedankt voor de goede tips! ik heb nog wel een vraagje.

  ik heb geen stretch steek op mijn naaimachine, wel 4 soorten zigzag steken. een kleine, een medium, een een grote en een zigzag die allemaal kleine steekjes maakt en ook vrij groot is. welke kan ik het beste gebruiken?

  en kan je de rek ook een beetje uit de stof halen door meerdere spelden overdwars te plaatsen? (dus met de punt van de spelt naar buiten toe en dan vrij dicht op elkaar.) of heeft dit totaal geen effect qua rekbaarheid tijdens het naaien?

  alvast bedankt!
  groetjes wendy

  • SewNatural zegt:

   Hoi Wendy,
   Voor het stikken van gewone naden met een zigzag-steek zou ik de smalste/ kleinste nemen.
   En om netjes te naaien kun je inderdaad veel speldjes gebruiken overdwars. Dat maakt het makkelijker om te naaien, maar de stof rekt nog wel. Dus nog steeds niet teveel aan de stof trekken! Ik hoop dat dit je vragen beantwoord,
   Groetjes Marieke

  • Marieke - SewNatural zegt:

   Om door te stikken en af te werken kun je elke stretch steek gebruiken die je wil: rechte stretch steek of siersteek. Of het kan ook met een tweelingnaald, neem dan een steeklengte van ±3.

 4. Veerle zegt:

  Bedankt voor deze top tips. Is het onmogelijk om tricot te combineren met niet rekbare katoen? Ik weet dat ze dit niet aanraden maar zijn er richtlijnen om dit wel te kunnen?

  • Marieke - SewNatural zegt:

   Hoi Veerle, het is best mogelijk om tricot en geweven stof te combineren, het ligt er een beetje aan wat je wil maken. Je kunt bijvoorbeeld vlieseline op de achterkant van tricot strijken en zo de rek eruit halen en daarna combineren met gewoon katoen (voor een quilt of tas ofzo). Of als je b.v. een katoenen rok aan een tricot bovenstuk wil naaien, zorg dan dat je het katoen plooit zodat het mee kan rekken. En gebruik sowieso een stretch-naald!

 5. Anita zegt:

  Hallo Marieke,
  Wat een fijne tips. En dat net nu ik mijn eerste jurkje van tricot ga naaien. Het patroon heb ik van een leuke jurk die ik pas heb gekocht. Een eenvoudig jurkje, ik teken het na op patroonpapier en dan ga ik aan de slag.
  Ik zal ook eerst proefstukjes maken voordat ik echt aan de stof van mijn toekomstige jurk begin. Maar een vraag die mij nu al bezighoudt is hoe werk ik de zoom af? Ik heb geen tweelingnaald dus ik moet het doen met de enkele.
  Ik hoop dat je mij een beetje op weg kunt helpen.
  Alvast bedankt
  Anita

  • Marieke - SewNatural zegt:

   Hallo Anita,
   Wat leuk dat je je eerste jurk van tricot gaat maken! De zoom kun je ook heel goed afwerken met een gewone stretch-steek. Je kunt elke stretch-steek gebruiken die je wilt, een rechte steek of een siersteek. Ik gebruik zelf vaak een siersteek omdat die breder is dan een rechte steek, vind ik fijner bij een zoom. Dit kun je ook even oefenen op je proefstukje!
   Veel plezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.