Home » Blog » Tips voor het naaien met Tricot Stof

Tips voor het naaien met Tricot Stof

Naaien met tricot, stretch, jersey, ofwel gebreide stoffen, ik had er zelf altijd wat drempelvrees voor. Het rekt, het krult aan de randen, het is gewoon moeilijk om netjes te naaien. Maar ik wilde wel heel graag met tricot leren naaien! Ik wilde zelf t-shirts en hemdjes kunnen naaien, of kleding kunnen aanpassen of recyclen die van tricot gemaakt is.
En wat bleek: die drempelvrees was eigenlijk nergens voor nodig!
Net als bij zoveel dingen geldt: gewoon proberen en dan valt het best mee.

Hier zie je wat algemene Tips voor het naaien met tricot stoffen op een gewone naaimachine. (Heb je een lockmachine dan is het nog eenvoudiger, maar daar ga ik hier niet verder op in).
Overwin je Tricot angsten! 😉

Het instellen van je naaimachine

• De meeste naaimachines hebben een speciale stretch-stand om tricot stoffen mee te naaien. Zoek uit welke speciale stretch-steken jouw naaimachine heeft en gebruik die altijd bij het naaien van tricot.
• Als je gaat naaien met stretch stoffen heb je als eerste speciale naalden nodig. Gebruik stretch naalden of ballpoint naalden in je naaimachine. Die hebben een ronder puntje, waardoor de structuur van je stof niet wordt aangetast. Gewone naalden kunnen gaatjes achterlaten in je stof.
• Je kunt gewoon hetzelfde garen gebruiken als je normaal gewend bent: katoen, polyester of een combi.

Verschillende Stretch Steken

Op je naaimachine zitten meestal  verschillende soorten stretch-steken . Deze steken maken twee stiksels vooruit en weer eentje terug, zodat de naden extra stevig worden en de rek van de stof kunnen opvangen. Anders breekt je stiksel tijdens het aantrekken en dragen van je tricot kleding. Welke steken jouw naaimachine heeft staat als het goed is in de handleiding. Zoek het op en dan kun je er eens mee experimenteren op een restje stof.

Algemene Tips voor het naaien van Stretch Stoffen

• Oefen op proeflapjes (een oud t-shirt of een restje stof bijvoorbeeld), gebruik gewoon eens alle stretch steken die jouw naaimachine heeft en kijk wat er gebeurt. Naai twee lapjes op elkaar, werk de randen af met verschillende steken, doe wat leuks met siersteken en begin daarna pas aan het echte werk.
• Heb je geen stretch-steken op je naaimachine? Naai je tricot stof dan met een flauwe zigzag-steek.
• Trek tijdens het naaien niet aan de stof maar laat de naaimachine het werk doen.
• Tijdens het naaien rekt de stof soms toch een beetje uit. Strijk/ pers de stof na elke naad die je naait weer even in model.
• Voor het omzomen van de stof (bijvoorbeeld onderkant van een t-shirt of mouwtjes) kun je ook een  tweelingnaald  gebruiken. Die naait in één keer twee evenwijdige rechte stiksels aan de bovenkant van de stof, terwijl de draad aan de onderkant een zigzag maakt. Dit geeft een professionele uitstraling!

Wil je meer leren over het naaien van tricot stoffen?
Ik maakte 2 online cursussen speciaal over het naaien van Tricot stof voor jullie! De cursussen kun je gewoon vanuit huis volgen, via je computer, in je eigen tempo.
– De cursus  Naaien met Tricot Stof   is een beginners cursus, met de absolute basics over het instellen van je naaimachine en het gebruiken van je stretch-steken voor verschillende doeleinden.
– De cursus  Tricot voor Gevorderden  gaat wat dieper en bevat uitgebreide uitleg over 17 verschillende naaitechnieken met tricot stof. Alles wat je nodig hebt om te weten als je je eigen kleding wil leren (ver)maken.
Veel naaiplezier!

Naar de Online Workshop ‘Naaien met Tricot Stof’ 
> Naar de Online Workshop ‘Tricot voor Gevorderden’

.

35 reacties

 1. J. Van Kuijk zegt:

  Hoe komt het dat een halsbiesje niet altijd mooi plat blijft liggen? Bijv bij Sweatstof, Ook niet als het biesje kleiner is dan de hals opening? Kan dit aan het type stof liggen?

  • SewNatural zegt:

   Het kan dat de stof dan eigenlijk wat te dik is. Je kunt bijvoorbeeld ook proberen om een boordstof gebruiken om de hals etc. mee af te werken.

 2. Bedankt Marieke. Hele fijne blog waar steeds iets uit te leren valt. Ik werk zeer graag met tricot stoffen en het is echt niet zo moeilijk.. Zelf heb ik (nu) wel een overlockmachine en in combinatie met tricot stoffen is dit echt wel super, maar ben zelf ook eerst gestart met alleen een naaimachine. Met rekbare stoffen werken is ook wel een beetje vergevingsgezind (vind ik) het steekt niet zo nauw als met niet rekbare stoffen, qua pasvorm. Je kan veel kledingstukken ook maken zonder rits, zonder knopen.. het zit/draagt fijn.. snel klaar projecten. Heeft vele voordelen. ☺
  Groetjes Maria

  • SewNatural zegt:

   Ik denk dat het wel kan als de tricot niet teveel stretcht. En ik zou de stof op de plaatsen van de rits en het beleg dan eerst verstevigen door er vlieseline achter te strijken.

 3. wendy-chara zegt:

  hallo, bedankt voor de goede tips! ik heb nog wel een vraagje.

  ik heb geen stretch steek op mijn naaimachine, wel 4 soorten zigzag steken. een kleine, een medium, een een grote en een zigzag die allemaal kleine steekjes maakt en ook vrij groot is. welke kan ik het beste gebruiken?

  en kan je de rek ook een beetje uit de stof halen door meerdere spelden overdwars te plaatsen? (dus met de punt van de spelt naar buiten toe en dan vrij dicht op elkaar.) of heeft dit totaal geen effect qua rekbaarheid tijdens het naaien?

  alvast bedankt!
  groetjes wendy

  • SewNatural zegt:

   Hoi Wendy,
   Voor het stikken van gewone naden met een zigzag-steek zou ik de smalste/ kleinste nemen.
   En om netjes te naaien kun je inderdaad veel speldjes gebruiken overdwars. Dat maakt het makkelijker om te naaien, maar de stof rekt nog wel. Dus nog steeds niet teveel aan de stof trekken! Ik hoop dat dit je vragen beantwoord,
   Groetjes Marieke

  • Marieke - SewNatural zegt:

   Om door te stikken en af te werken kun je elke stretch steek gebruiken die je wil: rechte stretch steek of siersteek. Of het kan ook met een tweelingnaald, neem dan een steeklengte van ±3.

 4. Veerle zegt:

  Bedankt voor deze top tips. Is het onmogelijk om tricot te combineren met niet rekbare katoen? Ik weet dat ze dit niet aanraden maar zijn er richtlijnen om dit wel te kunnen?

  • Marieke - SewNatural zegt:

   Hoi Veerle, het is best mogelijk om tricot en geweven stof te combineren, het ligt er een beetje aan wat je wil maken. Je kunt bijvoorbeeld vlieseline op de achterkant van tricot strijken en zo de rek eruit halen en daarna combineren met gewoon katoen (voor een quilt of tas ofzo). Of als je b.v. een katoenen rok aan een tricot bovenstuk wil naaien, zorg dan dat je het katoen plooit zodat het mee kan rekken. En gebruik sowieso een stretch-naald!

 5. Anita zegt:

  Hallo Marieke,
  Wat een fijne tips. En dat net nu ik mijn eerste jurkje van tricot ga naaien. Het patroon heb ik van een leuke jurk die ik pas heb gekocht. Een eenvoudig jurkje, ik teken het na op patroonpapier en dan ga ik aan de slag.
  Ik zal ook eerst proefstukjes maken voordat ik echt aan de stof van mijn toekomstige jurk begin. Maar een vraag die mij nu al bezighoudt is hoe werk ik de zoom af? Ik heb geen tweelingnaald dus ik moet het doen met de enkele.
  Ik hoop dat je mij een beetje op weg kunt helpen.
  Alvast bedankt
  Anita

  • Marieke - SewNatural zegt:

   Hallo Anita,
   Wat leuk dat je je eerste jurk van tricot gaat maken! De zoom kun je ook heel goed afwerken met een gewone stretch-steek. Je kunt elke stretch-steek gebruiken die je wilt, een rechte steek of een siersteek. Ik gebruik zelf vaak een siersteek omdat die breder is dan een rechte steek, vind ik fijner bij een zoom. Dit kun je ook even oefenen op je proefstukje!
   Veel plezier!

 6. Wilma zegt:

  Ik maak regelmatig tricot hemdjes en vaak krult de zoom onderaan na het omzomen naar buiten op. Het is geen gezicht. Ik heb ook al geprobeerd om het zoompje twee keer om te slaan en het met de coverlockmachine te zomen, maar zelfde resultaat. Heb je enig idee hoe ik dat omkrullen kan voorkomen?

  • Tineke Noordhof zegt:

   Als je met de coverlock werkt moet je de naaivoetdruk lichter zetten.
   Dat geldt trouwens ook voor de lockmachines en de gewone naaimachine.
   Hoe lichter de naaivoetdruk hoe soepeler de stof er onderdoor gaat.

 7. Stephanie zegt:

  Hoe weet ik of mijn naaimachine een stretch steek heeft? Is dat een speciaal symbool of hoe weet ik hoe ik dat in moet stellen? Het gaat in mijn geval om een Janome MC4000. Bij een standaard rechte steek breekt de bovendraad steeds? Ook lijkt hij steken over te slaan? Wie kan me helpen?

  • Marieke - SewNatural zegt:

   Hoi Stephanie,
   Ik heb de handleiding even opgezocht op google. Als ik het goed heb is bij jou de stretchsteek steek nr 13 (symbool is drie streepjes naast elkaar), en nr 18 kun je ook gebruiken (die ziet eruit als een soort bliksemschicht).
   Bij een gewone rechte steek breekt de draad inderdaad als je tricot naait.
   En zorg ook voor een goede stretch- of ballpoint naald!

 8. Patricia zegt:

  Hoe krijg ik hals bij een tricot jurkje mooi? Hij blijft wijd. Heb de hals en schoudernaden al ingenomen. Eerst met biaiband nu met boordstof. Maar ben niet tevreden

  • Marieke - SewNatural zegt:

   Hoi Debbie,
   Ik kan niet zo goed Frans, maar zo te zien heb je geen speciale stretch-steek op je naaimachine. Je kunt in dat geval het beste een flauwe zigzag-steek gebruiken.

 9. Amanda zegt:

  Hoi hoi’
  Al een paar keer op je site gekeken en we hebben dezelfde naaimachine, Ik ben net begonnen met naaien van shirtjes e.d. (daarvoor altijd veel met katoen) maar ik vind de rechte stretchsteek niet zo mooi, voor afwerking zoom of nog iets doorstikken. Op de gewone stand breekt de draad niet, maar toch zou ik het liever met de strechsteek naaien, hoe is dat bij jou? Ik zag ik jou voorbeeld dat het ook niet helemaal strak is. Bij shirtje van mijn kinderen die ik ergens heb besteld is het wel heel netjes, dat is ook zelf gemaakt.
  Heb je tips hiervoor?
  groetjes Amanda

  • Marieke - SewNatural zegt:

   Hoi Amanda,
   Voor het omzomen van de stof of het doorstikken van naden gebruik ik meestal een tweelingnaald. Even oefenen met de instellingen en draadspanning en dan wordt het mooi strak!

 10. Marit zegt:

  Hallo,

  Ik ben nog een echt analfabeet wat betreft naaien met de naaimachine. Ik heb de machine 1x eerder gebruikt met veel kapotte naalden en aha momenten. (Handleiding is gedownload, en heb die er bij liggen..) 😅

  Ik ben nu met een stretch stof bezig en heb al 2 lengtes van rond 50 cm genaaid om een zoomlus te maken waar een elastiek doorheen komt. Nu moet ik nog 2x zo’n stuk maar nu wil mijn naaimachine niet meer hetzelfde naaien als voorheen. Ik krijg een hele hoop extra lussen en knopen aan de onderkant, de machine loopt dan ook wel vast, of de bovendraad knapt. De instellingen zijn precies hetzelfde gebleven.

  Ik weet niet meer wat ik nu nog kan doen. Wat is er nu nog mogelijk? Heb ik gewoon geluk gehad met de eerste stukken?

  • Marieke - SewNatural zegt:

   Hoi Geesje,
   Een flauwe zigzag-steek is gewoon een zigzag-steek die niet al te breed is. Je naait dus een gewone naad, maar dan met een klein beetje een zigzag, zodat de draad niet zo gauw breekt.

  • Marieke - SewNatural zegt:

   Je zou kunnen proberen om vlieseline langs de stofrand van het tricot te strijken zodat het niet meer rekt. Dan zou het ook minder moeten krullen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.