Tips voor naaien met een tweelingnaald

Met een tweelingnaald naai je een prachtig, evenwijdig dubbel stiksel in één keer. Dit geeft je kledingstuk een mooi afgewerkte en professionele uitstraling. De stiksels aan de bovenkant lopen naast elkaar, maar aan de onderkant zie je een zigzagsteek. Hierdoor is je stiksel elastisch en dus ook heel geschikt voor de afwerking van tricot stoffen en andere stretch stoffen.

De zigzagsteek aan de onderkant zorgt er ook voor dat de stofrand gelijk wordt afgewerkt. Het omzomen van stoffen met een tweelingnaald is snel, mooi en niet zo ingewikkeld als het lijkt, als je weet waarop je moet letten. Heel fijn om te gebruiken bij het omzomen van de mouwen en zoom van een t-shirt, en bij het doorstikken van de halsboord.

Hier lees je wat uitleg en tips voor het gebruiken van een tweelingnaald!

Welke Tweelingnaald moet je gebruiken

.< Dit is de tweelingnaald die ik gebruik: een stretch-naald met 4mm afstand tussen de naalden.
Tweelingnaalden zijn er ook voor niet-rekbare stoffen en speciaal voor denim.
Er zijn ook tweelingnaalden waarbij de naalden dichter bij of juist verder van elkaar staan.
Net als bij gewone naaimachine naalden: kies een naald die past bij de stof die je gebruikt!

.

.

De naaimachine inrijgen

Bij een tweelingnaald heb je twee bovendraden en één onderdraad. Je zult dus een klosje garen moeten toevoegen aan de bovenkant van je naaimachine. Heb je geen twee klosjes van dezelfde kleur, dan kun je ook een spoeltje vullen voor de tweede draad aan de bovenkant.
De meeste naaimachines hebben wel een extra pin die je in je naaimachine kunt zetten waar het tweede garenklosje of spoeltje op kan. Is dat niet zo, dan kun je het spoeltje bij het andere klosje op de pin zetten. Laat dan wel de twee draden in tegenovergestelde richting afwikkelen.

Je rijgt de draad op dezelfde manier in als anders, op mijn naaimachine zit een tussenschotje in de eerste gleuf waar de draad doorheen gaat, de rechter draad moet rechts van dat tussenschot (zie pijl op de foto hieronder). Als laatste gaat de draad door de rechter naald van de tweelingnaald.
Als tweede rijg je de linker draad in, bij mij aan de linker kant van het tussenschot, daarna op dezelfde manier als anders en als laatste door de linker naald van de tweelingnaald.

Heb je niet zo’n tussenschot, dan volgen beide draden gewoon dezelfde weg.

.

tips voor naaien met een tweelingnaald


De naaimachine instellen

– Gebruik een gewone rechte steek, ook bij rekbare stof!
– Neem een steeklengte van ongeveer 3-4 en stel de draadspanning in op een waarde van ongeveer 3.
– MAAR experimenteer hier even zelf mee! Elke naaimachine en elke stof vraagt om zijn eigen instellingen! Gebruik hiervoor een restje van de stof die je wil gaan gebruiken.


Naaien maar!

Je bent nu klaar om je tweeling stiksel te maken! Naai je stiksel via de bovenkant van je stof en naai vooral rustig. Aan de bovenkant van de stof zie je twee stiksels naast elkaar lopen, aan de onderkant zie je een zigzag-steek. Deze zorgt voor een rekbaar stiksel.

Wil je meer leren over het netjes naaien van een tweelingnaald-stiksel? Ik maakte een online cursus ‘ Tricot voor Gevorderden ‘, waarin onder andere een uitgebreide les zit over het naaien met een tweelingnaald. Je leert de randen van je kledingstuk omzomen én boordjes van bijvoorbeeld de hals doorstikken.

Meer Lezen

>> Naar de Online Cursus ‘Tricot voor Gevorderden’

.