7 Stappen naar een Duurzame Garderobe

Een Duurzame Garderobe, wat is dat eigenlijk? Je hoort de laatste jaren veel over de kleding- en textielindustrie en wat daar allemaal mis mee is. Zoals uitbuiting en milieuvervuiling. Gelukkig kun je veel zelf doen om een duurzaam verschil te maken!

Hier lees je 7 stappen die je vandaag nog kunt toepassen, op weg naar een Duurzamere Garderobe

7 stappen naar een duurzame garderobe

Wat is een Duurzame Garderobe?

Voor mij is een garderobe écht duurzaam als hij aan deze criteria voldoet:
Slow Fashion: Kleding van goede kwaliteit, die lang meegaat, die tijdloos is en niet meegaat met mode hypes. Kleding die je koestert en die je repareert als er uiteindelijk dan toch iets aan kapot gaat, zodat het nóg langer meegaat.
Eco Fashion: Kleding die gemaakt is van ecologisch geproduceerde grondstoffen, die weinig impact hebben op het milieu en ook biologisch afbreekbaar zijn.
Ethical of Fair Fashion: Kleding (en stoffen) die gemaakt is/ zijn door arbeiders die daar goed voor betaald krijgen, onder gezonde werkomstandigheden.

En, hoe duurzaam is jouw garderobe? Misschien denk je dat je je kledingkast moet vullen met peperdure Fair Fashion merkkleren. Maar dat hoeft helemaal niet. Je kunt gewoon beginnen met wat je hebt en van daaruit steeds duurzamere keuzes maken.

Hier lees je 7 Tips over hoe ook jij kunt bijdragen aan een eerlijke kledingindustrie, zonder dat het je kapitalen kost. Zeven tips om uit de Fast Fashion molen te stappen. Doe je mee? Misschien passen niet al deze tips bij jou, maar elke kleine verandering geeft al een groot resultaat als iedereen aan de slag gaat met één of meerdere van deze tips.

hoe stel je een duurzame garderobe samen

1. Zorg goed voor je kleding

De eerste stap is om de kleding die je al hebt te behandelen met liefde, zodat ze lang meegaan. Was je kleren voorzichtig, zoals het wasvoorschrift aangeeft. Was ze niet vaker dan nodig is en met een mild wasmiddel. Ik kies er zelf voor om mijn was te drogen aan de waslijn en niet in de droger te stoppen. We hebben niet eens een droger 😉
En ten slotte, strijk ze op een niet te hoge temperatuur.

2. Repareer je kleding

Gaat er toch onverhoopt wat kapot? Repareer dan je kleding. Ik weet dat het soms een vervelend klusje is, maar eigenlijk is het ook weer zo gedaan. Maak er een Mindful Momentje van!
Naai een gescheurde naad dicht, naai een knoop aan of naai een lapje over een gat of vlek. Of tover die vlek om in een kunstwerk, met textielverf en een sjabloon bijvoorbeeld. Maak er wat creatiefs van!
De meeste mankementen zijn niet zo moeilijk om te repareren. Lukt het niet zelf, dan kun je het misschien aan iemand anders vragen.

duurzame garderobe repareer je kleding

3. ReFashion en Recycle

Is je kledingstuk niet meer te redden, dan kun je er altijd nog wat anders van maken. Een ander kledingstuk voor jezelf of je kind, of iets heel anders zoals een tas of een lappendeken. Aan ieder kledingstuk zit een hoop bruikbare stof, knopen of een rits waar je vast nog wat mee kunt. Dus waarom zou je het weggooien? Maak er wat moois van!
Een leuk bijkomend voordeel is dat je de kleding waar je erg aan gehecht bent niet hoeft weg te doen als het niet meer past of kapot is, je geeft het een tweede leven.
Soms wordt een kledingstuk dat je niet meer graag draagt met een kleine verandering alweer helemaal leuk. Naai bijvoorbeeld andere knopen of een applicatie op een vest of jas en hij is weer als nieuw!

duurzame garderobe recycle je kleding

4. Shop tweedehands

Oké, tweedehands kleding kopen heeft een stoffig imago. Maar dat tweedehands kleding alleen geschikt is voor arme mensen is helemaal niet waar. Tegenwoordig is tweedehands, of vintage kleding helemaal niet zo stoffig meer als het ooit was. Ik vind zelf de Reshare Stores van het Leger des Heils en de winkels van Appel & Ei superleuk!
Een kledingstuk, tas of schoenen die een ander niet meer passen of mooi vindt kan nog heel geschikt zijn voor jou. En soms zijn ze nog bijna nieuw zelfs. Er zijn ook tweedehands kledingwinkels die alleen maar merkkleding verkopen, of kijk eens rond op websites zoals Marktplaats.
Er bestaat al zoveel kleding op de wereld, nieuw kopen hoeft niet altijd!

5. Maak het zelf

Zelf kleding maken is hartstikke leuk om te doen en hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Met een eenvoudig naaipatronen en een leuke stof behaal je al een leuk, uniek en origineel resultaat!
Als je zelf kleding maakt weet je zeker dat het eerlijk gemaakt is, zonder uitbuiting van mensen in arme landen. Ik krijg er zelf altijd een fijn gevoel van als ik zelf iets gemaakt heb en dus geen Fast Fashion kledingstuk hoef te kopen!
Gebruik je ook nog een gerecyclede of ecologisch & fair-trade geproduceerde stof, dan ben je helemaal goed bezig. En wil je nog meer pluspunten? Maar dan een zero-waste kledingstuk, waarbij je je hele lap stof gebruikt en dus geen restjes overhoudt.

maak je eigen kleding

6. Koop bewust

Heb je toch eens nieuwe kleding nodig? Omdat je het tweedehands niet kunt vinden, of omdat het te moeilijk is om zelf te maken? Koop het dan bewust. Probeer bij kledingmerken te kopen die hun kleding duurzaam en fair-trade produceren. Zo laat je de kledingindustrie weten dat je niet meedoet met Fast Fashion. Hoe meer mensen dat doen hoe beter, laten we hopen dat de kledingindustrie daar uiteindelijk door verandert!

Is het kledingstuk dat je wil kopen niet te vinden bij een eerlijk kledingmerk? Hebben ze het niet in jouw maat? Of is het onbetaalbaar? Koop het dan bij een minder duurzame winkel, maar probeer wel te gaan voor goede kwaliteit en iets waar je lang blij mee zult blijven. Zorg goed voor je kledingstuk (zie punt 1) en voel je niet schuldig, je doet supergoed je best!

buy less choose well make it last

7. Wees bewust als je kleding wegdoet

Als je toch kleding wegdoet, gooi het dan niet zomaar in de prullenbak. Ook de kledingcontainers die je soms wel eens langs de weg ziet staan vertrouw ik soms niet helemaal. Ik heb wel eens gehoord dat die kleding vaak toch nog op de vuilnisbelt belandt. Dus voor de zekerheid gooi ik mijn kleding daar maar nooit in. Doe in ieder geval eerst navraag naar waar ze de kleding heen brengen!

Of als je nog goede kleding hebt die je zelf niet wil recyclen of re-stylen, maak er dan iemand anders blij mee! Geef kinderkleding door, of geef je eigen miskopen aan een vriendin of familielid. Die vinden het misschien juist prachtig!

En jij?

Vind jij duurzaamheid in je kledingkast ook belangrijk? Ben je je ervan bewust waar je kleding vandaan komt, hoe hij gemaakt wordt en wat het onze planeet ‘kost’? Ik ben benieuwd hoe jij omgaat met (het kopen en wegdoen van) kleding!
En ik ben ook benieuwd of je zelf nog meer tips hebt om je kledingkast duurzamer te maken!

Meer lezen

• Leer naaien  Gratis Online Naailes voor Beginners
• Aan de slag met je eigen kledingkast?  Word lid van de Online NaaiSchool van SewNatural !

.

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Conny

    Ik doe gelukkig al deze stappen al! Alleen op gebied van (kinder) schoenen loop ik daar nog tegenaan!

  2. Joke

    oude kleding gaat naar weggeefwinkel.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.