In 7 stappen naar een Duurzame Garderobe

Een Duurzame Garderobe, wat is dat eigenlijk? Je hoort de laatste tijd veel over de kleding- en textielindustrie en wat daar allemaal mis mee is. Gelukkig dat steeds meer mensen zich daar bewust van zijn en er wat aan willen doen om het beter te maken!

Een Duurzame Garderobe kun je onderverdelen in drie categorieën. Voor mij is een garderobe écht duurzaam als hij aan alledrie deze criteria voldoet:
• Slow Fashion: Kleding van goede kwaliteit, die lang meegaat. Tijdloze kleding die niet meegaat met mode hypes.
• Eco Fashion: Kleding die gemaakt is van ecologisch geproduceerde grondstoffen, die weinig impact hebben op het milieu en ook biologisch afbreekbaar zijn.
• Ethical of Fair Fashion: Kleding die gemaakt is door arbeiders die daar goed voor betaald krijgen, onder gezonde werkomstandigheden.

En, hoe duurzaam is jouw garderobe? Misschien denk je dat je je kledingkast moet vullen met peperdure Fair Fashion merkkleren. Maar dat hoeft helemaal niet. Je kunt gewoon beginnen met wat je hebt en van daaruit steeds duurzamere keuzes maken.
Hier lees je hoe ook jij kunt bijdragen aan een duurzamere kledingindustrie, zonder dat het je kapitalen kost. Zeven tips om uit de Fast Fashion molen te stappen. Doe je mee? Misschien passen niet al deze tips bij jou, maar elke kleine verandering geeft al een groot resultaat als iedereen aan de slag gaat met één of meerdere van deze tips.

1. Zorg goed voor je kleding
De eerste stap is om de kleding die je al hebt te behandelen met liefde, zodat ze lang meegaan. Was je kleren voorzichtig, zoals het wasvoorschrift aangeeft. Was ze niet vaker dan nodig is en met een mild wasmiddel. Ik kies er zelf voor om mijn was te drogen aan de waslijn en niet in de droger te stoppen. We hebben niet eens een droger 😉
En ten slotte, strijk ze op een niet te hoge temperatuur.

2. Repareer je kleding
Gaat er toch onverhoopt wat kapot? Repareer dan je kleding. Ik weet dat het soms een vervelend klusje is, maar eigenlijk is het ook weer zo gedaan. Naai een gescheurde naad dicht, naai een knoop aan of naai een lapje over een gat of vlek. Of tover die vlek om in een kunstwerk, met textielverf en een sjabloon bijvoorbeeld. Maak er wat creatiefs van!
De meeste mankementen zijn niet zo moeilijk om te repareren! Lukt het niet zelf, dan kun je het misschien aan iemand anders vragen.

3. ReFashion en Recycle
Is je kledingstuk niet meer te redden, dan kun je er altijd nog wat anders van maken. Een ander kledingstuk voor jezelf of je kind, of iets heel anders zoals een tas of een lappendeken. Aan ieder kledingstuk zit een hoop bruikbare stof, knopen of een rits waar je vast nog wat mee kunt. Dus waarom zou je het weggooien? Maak er wat moois van!
Een leuk bijkomend voordeel is dat je de kleding waar je erg aan gehecht bent niet hoeft weg te doen als het niet meer past of kapot is, je geeft het een tweede leven.
Soms wordt een kledingstuk dat je niet meer graag draagt met een kleine verandering alweer helemaal leuk. Naai bijvoorbeeld andere knopen of een applicatie op een vest of jas en hij is weer als nieuw!

4. Shop tweedehands
Oké, tweedehands kleding kopen heeft een stoffig imago. Maar dat tweedehands kleding alleen geschikt is voor arme mensen is helemaal niet waar. Tegenwoordig is tweedehands, of vintage kleding helemaal niet zo stoffig meer als het ooit was. Ik vind zelf de Reshare Stores van het Leger des Heils superleuk!
Een kledingstuk, tas of schoenen die een ander niet meer passen of mooi vindt kan nog heel geschikt zijn voor jou. En soms zijn ze nog bijna nieuw zelfs. Er zijn ook tweedehands kledingwinkels die alleen maar merkkleding verkopen, of kijk eens rond op websites zoals Marktplaats.

5. Maak het zelf
Zelf kleding maken is hartstikke leuk om te doen en hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Met een eenvoudig naaipatronen en een leuke stof behaal je al een leuk, uniek en origineel resultaat!
Als je zelf kleding maakt weet je zeker dat het eerlijk gemaakt is, zonder uitbuiting van mensen in arme landen. Gebruik je ook nog een gerecyclede of ecologisch & fair-trade geproduceerde stof, dan ben je helemaal goed bezig!
Wil je beginnen met zelf kleding naaien, dan lees je HIER een heleboel tips.

6. Koop bewust
Heb je toch eens nieuwe kleding nodig? Omdat je het tweedehands niet kunt vinden, of omdat het te moeilijk is om zelf te maken? Koop het dan bewust. Probeer bij kledingmerken te kopen die hun kleding duurzaam en fair-trade produceren. Zo laat je de kledingindustrie weten dat je niet meedoet met Fast Fashion. Hoe meer mensen dat doen hoe beter, laten we hopen dat de kledingindustrie daar uiteindelijk door verandert!
Een lijst van duurzame kleding (web)winkels vind je op de sites van KoopDuurzameMode of Zusténebol (klik even door op de categorieën).

Is het kledingstuk dat je wil kopen niet te vinden bij een eerlijk kledingmerk? Of is het onbetaalbaar? Koop het dan bij een minder duurzame winkel, maar probeer wel te gaan voor goede kwaliteit en iets waar je lang blij mee zult blijven. Zorg goed voor je kledingstuk (zie punt 1) en voel je niet schuldig!

7. Wees bewust als je kleding wegdoet
Als je toch kleding wegdoet, gooi het dan niet zomaar in de prullenbak. Je kunt kleding naar de kringloopwinkel brengen, of naar de Reshare Store van het Leger des Heils. Daar wordt het netjes in de winkel gehangen zodat iemand anders het kan kopen en er nog plezier van heeft. Soms worden de kledingstukken ook gebruikt voor recycle projecten.
De kledingcontainers die je soms wel eens langs de weg ziet staan vertrouw ik soms niet helemaal. Ik heb wel eens gehoord dat die kleding vaak toch nog op de vuilnisbelt belandt. Dus voor de zekerheid gooi ik mijn kleding daar maar nooit in.

En jij?
Vind jij duurzaamheid in je kledingkast ook belangrijk? Ben je je ervan bewust waar je kleding vandaan komt, hoe hij gemaakt wordt en wat het onze planeet ‘kost’? Ik ben benieuwd hoe jij omgaat met (het kopen en wegdoen van) kleding!
En ik ben ook benieuwd of je zelf nog meer tips hebt om je kledingkast duurzamer te maken!

Meer lezen:
7 tips voor Duurzaam Naaiwerk
6 tips voor Zero Waste Sewing
Meer Kleding naai- & recycle Inspiratie?   Bekijk de online Duurzame Garderobe van SewNatural!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.