Home » Blog » Naaien met de Hand

Naaien met de Hand

Ik krijg wel eens de vraag of je ook kunt naaien zonder een naaimachine, met de hand dus. En ja, natuurlijk kan dat! Het kost alleen wat meer tijd en geduld dan met een naaimachine. Maar het kan dan ook wel weer heel relaxend werken, lekker met een handwerkje op de bank.
Zo heb ik dat dan weer met haken en breien, maar heb ik zelf geen geduld voor naaiwerk met de hand 😉

Hier zie je een manier hoe je met de hand ook een stevige naad kunt naaien. In dit voorbeeld gebruik ik twee lapjes voor een patchwork werkje, maar in principe kun je op deze manier alles aan elkaar naaien. Deze steek heet een stiksteek, hij houdt de stoffen beter op elkaar dan een gewone rijgsteek.

Werkwijze – Naaien met de Hand
Als eerste kun je een hulplijntje tekenen op bijvoorbeeld 1 cm of 0,5 cm van de zijkant van de stof, op de achterkant van de stof. Zo heb je een lijntje waar je overheen kunt naaien als je dat handig vindt, het zorgt ervoor dat je netjes recht kunt naaien. Maar het hoeft niet, gewoon naaien op gevoel mag ook!

Rijg een stuk garen door het oog van een dunne naald, in het andere uiteinde van de draad leg je een knoopje. Maak een aantal knoopjes over elkaar, zodat hij dik genoeg is en de draad niet gelijk weer door de stof heen floept.
Leg je stoffen met de goede kant op elkaar, de eventuele getekende lijn ligt naar je toe.

Begin aan de zijkant van de stof, steek je naald tussen de stoffen en door de bovenste stof heen, op ± 5mm van de zijkant van de stof en op je getekende lijn. Trek de draad aan, het knoopje zit nu tussen de stoffen. Zo heb je het draadeinde netjes weggewerkt.

Steek nu de naald op een paar mm rechts van waar je eerst doorheen stak,door de twee stoffen heen en laat de naald op een paar mm links van je eerste insteek weer omhoog komen.
Trek de draad weer rustig aan, de stof mag niet gaan plooien.

Ga zo steeds verder, je steekt de naald eerst rechts van waar de draad uit de stof komt in en laat hem links van die plek weer boven komen. Maak steekjes van ± 5mm lang.

Zoals je hier beneden ziet krijg je dan een enkel stiksel aan de bovenkant van je werk en een dubbel stiksel aan de onderkant. Ga door tot je aan het einde van de naad bent.

Maak als laatste een knoopje in de draad: steek de naald door je laatste steekje heen en steek hem daarna door de lus die zo ontstaat. Trek de draad aan en herhaal dit een keer of drie. Knip de draad af, maar niet te dicht bij de stof. Het stukje draad dat over is kun je netjes tussen de twee stoffen van de naadwaarde wegwerken door hem door de stof te weven.

Strijk de naad op de achterkant open of plat en je bent klaar!

Voor tips over het met de hand onzichtbaar dichtnaaien van een gat/ keeropening in je naaiproject, lees DEZE TUTORIAL

.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.