Een gat onzichtbaar dichtnaaien

Vaak als je net een supermooie creatie hebt genaaid blijf je zitten met een Gat.. Meestel het gat waardoor je je werk met de goede kant naar buiten moest keren, bij een (spelden)kussen, een knuffel of de voering van een tas.

Of je hebt een Gat in de naad van een kledingstuk. Je bent bijvoorbeeld uit je broek of mouw gescheurd 😉

Maar hoe naai je dat Gat netjes dicht? Het kan met de naaimachine, dat is snel maar niet zo netjes. Maar het kan ook met de hand, met een onzichtbare steek. Iets meer werk, maar een veel mooier resultaat! Hoe je dat doet zie je hier (ik laat het zien aan de hand van een eenvoudig speldenkussen).

Nodig

– Naainaald
– Garen in een bijpassende kleur (ik gebruik in dit voorbeeld een contrasterende kleur)
– Schaar

Werkwijze

Neem je creatie of je kapotte kledingstuk erbij. Zorg dat hij met de goede kant van de stof naar buiten is gekeerd en strijk hem eerst even netjes plat. Vooral de naad bij de opening. Zorg dat de naadwaarden precies even ver naar binnen liggen als de rest van de naad. Als je ze goed plat strijkt helpen die vouwen je straks bij het dichtnaaien van de naad.

Rijg een draad aan je naald en leg een flinke knoop in het uiteinde (zie onderste pijl). Steek je naald aan één kant van de opening tussen de stof van de naad, zodat hij er aan de bovenkant uit komt (bovenste pijl). Trek de draad helemaal door, totdat hij met het knoopje in de binnenkant van de naad blijft steken.

Steek nu je naald in de stof aan de andere kant van de opening, precies tegenover waar de draad uit de stof komt. Laat de naald onder de stof door gaan (in de gestreken vouw van de naad) en een paar mm verderop weer omhoog komen.

Steek je naald weer in de stof aan de overkant van de opening, via de naad en laat hem een paar mm verderop weer naar buiten komen. Ga zo door tot je de hele opening hebt dichtgenaaid. Je ziet dat de ‘oversteek’ van de draad steeds een beetje te zien is, maar de draad zelf loopt steeds binnenin (in de naden).

Leg als laatste een knoopje in de draad: steek de naald onder je laatste steekje door, trek de draad aan tot je nog een klein lusje hebt, steek de naald door het lusje en trek de draad aan. Doe dit nog een keer, steek dan de draad dwars door je werk heen en laat hem aan de andere kant naar buiten komen. Knip de draad af en klaar!

En zo is het Gat (redelijk) onzichtbaar dichtgenaaid!
Vooral als je een bijpassende kleur garen gebruikt natuurlijk 😉

Ik maakte een video met 3 naaitechnieken voor naaien met de hand.
Het dichtnaaien van een gat op deze manier laat ik daar ook zien!
> Naar Youtube

Lees Verder

• 3 NaaiTechnieken voor Naaien met de Hand
•  Online NaaiSchool – Naaicursussen & Tutorials om te leren naaien

.

7 reacties

  1. Willeke Noort zegt:

    Ik heb een tip gekregen van iemand. Geen knoop in de draad maken maar je draad dubbel door de naald halen, zodat je aan 1 kant de eindjes heb en aan de andere kant een soort lus. Haal de dubbele draad door de stof en trek de draad aan. Je ziet nu een lus ontstaan waar je de naald doorheen kan halen. Vanzelf zit je draad nu vast, zonder knoop.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.