Naai een eenvoudige Rok van Tricot

Wat is er nou fijner dan een comfortabele rok van tricot. Zeker in de zomer is het heerlijk luchtig om te dragen, maar eigenlijk kan het in elk seizoen als je er een panty onder aan trekt.
Ik maakte voor mezelf een eenvoudige Midi-Rok van tricot, nog even snel voor de vakantie. Ik gebruikte het Super Simpel Skirt naaipatroon (dat je HIER gratis kunt downloaden). Ik paste het patroon een beetje aan en hier laat ik zien hoe ik dat deed.

Nodig
(Ik ga hier uit van een rok voor ongeveer maat 40 / taille van 80 cm omtrek en een lichaamslengte van 1.78 meter. De rok wordt ± 82 cm lang. Heb je andere maten dan kun je het patroon aanpassen, houd rekening met je taille omtrek en de lengte die de rok moet krijgen. Meer lees je in de PDF Download)

Ik gebruikte:
• 80 cm tricot stof
• Bijpassend naaigaren
• Elastiek van 5 cm breed, 80 cm lang
• Naaimachine en overig naaigerei

Stof knippen
Ik nam een stuk stof van 80 cm lengte, de stof die ik gebruikte is 170 cm breed, maar de breedte van de stof maakt niet zoveel uit.

Ik nam 80 cm omdat ik dan precies een strook kon afknippen voor de tailleband en de rest van de stof kon gebruiken voor de rok, zo hield ik geen stofrestjes over. Je ziet op het schema hieronder hoe ik de stof knipte:
Aan één zijkant knip je een strook van 12 cm af, die strook heeft dus een maat van 12 x 80 cm, dit wordt de tailleband (de rek van de stof lijkt de verkeerde kant op te lopen, maar dat is niet erg). De rest van de stof gebruik je voor de rok.

De Rok naaien
Leg de stof van de tailleband en de stof van de rok allebei in de lengte dubbel met de goede kant van de stof aan de binnenkant, naai van allebei de zijnaad dicht.

Plooi de bovenkant van de rok, zodat de omtrek van de rok even groot wordt als die van de tailleband. Je kunt dit doen door een draadje vlak langs de bovenkant van de rok te rijgen, met de hand óf met de naaimachine op de grootste steeklengte. Als je dan aan die rijgdraad trekt gaat de stof plooien. Verdeel de plooitjes zo gelijkmatig mogelijk.

Vouw nu de tailleband rondom dubbel met de goede kant van de stof naar buiten. Speld de tailleband op de geplooide bovenkant van de rok, met de goede kanten van de stof op elkaar en de onafgewerkte stofranden netjes langs elkaar. Naai de tailleband aan de rok vast, maar naai niet helemaal rond. Laat een gat van ± 10 cm open en rijg daar je elastiek doorheen m.b.v. een veiligheidsspeld. Naai de uiteinden van het elastiek op elkaar en sluit het gat in de taille.

Als laatste naai je een zoom in de onderkant van je Rok, vouw de stof 2 cm naar binnen en naai vast met een siersteek of tweelingnaald stiksel. En je rok is klaar!

Je ziet dat op deze manier de tailleband precies aansluit rond je taille en dat de rok mooi plooit.

TIPS
Op deze manier naai je dus een eenvoudige rok met een losse tailleband. Hoe je een nóg makkelijkere rok maakt, waarbij je in de bovenkant van de rok een tunnel naait voor het elastiek, zie je in het gratis patroon ‘Super Simpel Skirt‘.

Je kunt ook zakken toevoegen aan je rok, je hebt dan wel een los voor- en achterpand nodig. Hoe je zakken in de zijnaden van een rok kunt maken zie je in Deze Tutorial.

Veel plezier met je Rok! Als je er ook een naait vind ik het altijd leuk om een foto te zien!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.